Люксембург изисква отрицателен тест за коронавирус за пристигащите със самолет

OFFNews Последна промяна на 28 януари 2021 в 17:31 719 0

Снимка pixabay

Люксембург въвежда изискването за представяне на негативен резултат от тест за коронавирус за пристигащите с въздушен транспорт от 29 януари до 28 февруари 2021 г., съобщи МВнР. 

По информация на посолството ни в Белгия всеки пътник, независимо от националността си, на възраст 6 или повече години, който пътува със самолет до Люксембург, при качване в самолета трябва да представи отрицателен резултат (на хартиен или електронен носител) от PCR тест или от антиген (бърз тест). Тестът трябва да е извършен по-малко от 72 часа преди полета. Отрицателните резултати се изискват на един от административните езици на Люксембург или на английски. Мярката важи за пътуване към Люксембург, включително с начална точка държавите членки на Европейския съюз или Шенгенското пространство.

Предвидени са изключения от изискването: за обслужващ транспортен персонал и транзитни пътници; пътници, които за по-малко от 72 часа отиват по въздух от Люксембург и се връщат от държава, която е част от Шенгенското пространство или ЕС (при условие, че не са напускали Шенгенското пространство или територията на ЕС през този период). Изискването не се отнася и за представители на дипломатическия корпус, служители на международни организации и граждани, поканени от тези международни организации, чието физическо присъствие е необходимо за функционирането на тези организации, за военни, за служители в областта на сътрудничеството за развитие и хуманитарна помощ и служители на гражданската защита, при условие че престоят им в Люксембург не надвишава 72 часа.

Не се изисква тест за коронавирус и от претърпелите инфекция със SARS-CoV-2 в рамките на 3 месеца преди тяхното пътуване и които са завършили периода на изолация, приложим в съответната държава, с изчезване на всички симптоми на инфекцията. Тези граждани могат да представят медицинско свидетелство, което ще им позволи да пътуват за Люксембург, без да се подлагат на нов PCR или антигенен тест.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови