Литва първа в ЕС запуши тръбата с руски газ

OFFNews 02 април 2022 в 21:20 5732 4

Литва е първата страна в Европейския съюз, която от началото на април напълно спря вноса на газ от Русия, обяви литовското министерство на енергетиката във фейсбук.

Министерството съобщава, че от началото на април литовската газопреносна система не е внасяла газ от Руската федерация. Това се потвърждава от данните на оператора Amber Grid: според тях към 2 април вносът на руски газ в Литва през интерконектора с Беларус е бил нулев.

Сега всички нужди на Литва от газ се задоволяват чрез внос през терминала за втечнен природен газ в Клайпеда. Според изчисленията в бъдеще това трябва да е достатъчно. При необходимост газ може да се изпомпва и от Латвия, а от 1 май - през интерконектор с Полша, съобщи Нова тв.

Министърът на енергетиката Дайниус Крейвис нарече това повратна точка в литовската енергийна независимост.

"Ние сме първата страна от ЕС сред тези, които получават газ от "Газпром", която стана независима от доставките на газ от Русия", каза той.

"От този месец няма да има повече руски газ в Литва. Преди много години моята страна взе решения, които сега ни позволяват да прекъснем енергийните връзки с агресора, без да имаме щети. Ако ние можем, то останалата част от Европа също може", коментира президентът на Литва Гитанас Науседа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови