Литва обмисля да построи ограда на границата с Беларус, за да спре мигрантите

OFFNews 10 август 2021 в 11:25 2055 0

Снимка Getty Images

Литовски граничар патрулира до границата с Беларус

Литовският парламент ще обсъди днес дали да бъде построена висока метална ограда на границата си с Беларус, за да спре рекордния брой мигранти, които преминават ежедневно, предаде Ройтерс. 

Все по-голям става броят на хората, които мигрират от Беларус към Литва, Латвия и Полша през последните седмици. Властите в тези страни обвиниха президента на Беларус Александър Лукашенко, че ги използва, за да окаже натиск върху ЕС да отмени санкциите срещу страната му.

Ако решението бъде одобрено от парламента, Литва ще построи метална ограда с височина четири метра с бодлива тел по ръба по протежението на 508 км от 670-километровата граница с Беларус. Цената на съоръжението ще бъде 152 милиона евро, съобщи агенция Болтик Нюз Сървис, позовавайки се на литовската държавна гранична служба.

Парламентът също ще обсъди дали да позволи на литовските военни да патрулират по границата и временно да ограничи бежанците да подават молби само на определени места, като например на граничните контролно-пропускателни пунктове или посолствата, а не в който и да е момент при достигането на литовска територия. Понастоящем само гранични служители имат право да патрулират на границата.

От началото на годината около 4026 души са преминали незаконно в Литва от Беларус, се казва в изявление на литовското вътрешно министерство от 3 август. За сравнение през 2020 г. общият им брой е бил 74.

Според литовската гранична служба повечето бежанци идват от Ирак, следвани от Република Конго и Камерун. Литовските власти заявиха, че Беларус позволява на тези лица да достигнат литовската граница, след като са долетели със самолет до столицата на Беларус Минск.

В съседна Латвия около 160 души са задържани за незаконно преминаване на границата от Беларус, съобщиха властите в понеделник, което накара латвийския вътрешен министър да поиска от правителството да обяви извънредно положение на границата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!