Литовският президент: Путин няма да спре в Украйна

Александра Маркарян 07 март 2022 в 14:44 4068 0

Антъни Блинкен, Гитанас Науседа

Снимка БТА/АП

Президентът на Литва Гитанас Науседа разговаря с американския държавен секретар Антъни Блинкен в президентството във Вилнюс, Литва в понеделник, 7 март.

Путин няма да спре в Украйна. Ако Западът се провали там, това би довело до световен конфликт.

Това е предупредил президентът на Литва Гитанас Науседа държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в понеделник, в началото на обиколката му в балтийските страни, пише "Ройтерс". Програмата му предвижда посещения в съседните Латвия и Естония днес и утре.

Обръщайки се към американския топ дипломат литовският държавен глава казва, че руският лидер Владимир Путин "няма да спре в Украйна" и че светът има задължението да помогне на украинците "по всички възможни начини".

"Имам предвид наистина с всички средства, ако искаме да избегнем Трета световна война. Изборът е в нашите ръце", казва той.

Литва, която е член на НАТО, изпрати военна помощ на Украйна и прие малък брой украински бежанци от руската инвазия, която започна на 24 февруари.

Страната граничи и с Беларус, която разреши на Русия да атакува Украйна от нейната територия, след като седмици там бяха разположени руски войски с обяснението за съвместни учения.

Блинкен се срещна с Науседа преди разговорите си с литовския външен министър и министър-председател. По-рано днес американският дипломат каза на работещите в посолството на САЩ във Вилнюс, че руската инвазия в Украйна е предизвикателство за основните принципи, предназначени за запазване на мира между народите.

"Важно е хората да разберат какъв наистина е залогът и че той надхвърля дори Украйна, надхвърля балтийските страни, надхвърля дори Европа", каза той.

Част от дипломатите в посолството на САЩ в Беларус също са във Вилнюс, след като мисията им беше затворена от съображения за сигурност миналата седмица.

Миналата година Беларус забрани на посланик Джули Фишър да заеме поста си и поиска Вашингтон да съкрати персонала на посолството си в отговор на американските санкции след потушаването на протестите през 2020 г. от беларуския лидер Александър Лукашенко.

"За съжаление режимът (в Беларус) неуморно пише нови глави от учебника на авторитарния режим", каза Фишър днес. Тя припомни как миналата година Беларус е принудила пътнически самолет да кацне, за да може да арестува дисидент, и е предизвикала бежанска криза на границата с Полша.

През последните седмици страните от НАТО засилиха присъствието си в балтийските държави и на път са още войски и оборудване, обявиха политиците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!