Лидерите на ЕС се събират следващата седмица за Украйна

OFFNews 19 март 2022 в 09:45 1537 0

Държавните и правителствени ръководители на ЕС следващата седмица ще обсъдят ситуацията в Украйна, укрепването на отбранителните способности на общността, както и покачването на цените на енергията, предаде БТА.

Това заяви вчера германският канцлер Олаф Шолц на съвместна пресконференция с испанския премиер Педро Санчес. Според него светът се е променил "драматично", откакто Русия нахлу в Украйна, осъществявайки това, което нарича "специална военна операция".

"Още следващата седмица ще се срещнем отново в Брюксел", каза Шолц. "Ще става дума за конкретна подкрепа за Украйна", каза германският канцлер и добави, че това се отнася по-специално за приемането на бежанци от бившата съветска република.

"По време на срещата на върха на ЕС ще обсъдим и как можем да направим ЕС по-суверенен и устойчив, за да защитим по-добре гражданите", продължи канцлерът. "По-конкретно, ние ще се занимаваме, наред с други неща, с европейската отбранителна и енергийна политика. В крайна сметка трябва да увеличим нашите отбранителни способности - чрез инвестиции и подобрено сътрудничество, включително в тясна координация със САЩ и НАТО", каза Шолц.

"Със Стратегическия компас, който искаме да приемем следващата седмица на срещата на върха на ЕС, ще направим първата важна стъпка. Той трябва да даде ясна ориентация и тласък на съвместната отбранителна политика, особено в тези несигурни времена", подчерта Шолц.

Колкото по-агресивна става Русия в Украйна, толкова повече ЕС трябва да промени - и да затегне - плана за отбранителните амбиции на блока.

"Завръщането на войната в Европа, с неоправданата и непровокирана руска агресия срещу Украйна, както и големите геополитически промени, поставят под въпрос способността ни да популяризираме нашата визия и да защитаваме интересите си", се казва в новия проект за резюме на документа, наречен Стратегически компас, информира "Политико". документът беше обсъден вчера от посланиците на ЕС. Министрите на външните работи и на отбраната ще разговарят по него в понеделник, а по-късно през седмицата се очаква лидерите на ЕС да го одобрят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови