Лидерите на ЕС отново не успяха да постигнат съгласие за ембарго на руския петрол

OFFNews 30 май 2022 в 18:29 1228 0

петрол

Европейските лидери отново не успяха да се споразумеят за санкциите върху вноса на руски петрол, съобщи Би Би Си, позовавайки се на свои дипломатически източници. 

В понеделник те проведоха нова среща по въпроса в Брюксел, свикана, след като в неделя вечерта разговорите не доведоха до компромис по отношение на забраната за внос на руски петрол.

Ако Европейският съюз не успее да се споразумее за петролно ембарго върху руския петрол, ще бъде трудно да се приложат други елементи от шестия пакет санкции, цитира Ройтерс високопоставен служител на Европейската комисия.

"Ако днес или през следващите дни не бъде постигнато споразумение по този въпрос..., ще имаме затруднения с останалата част от съдържанието на пакета. Но тъй като сме сигурни, че ще постигнем споразумение навреме, не виждам причина и смисъл да разделяме пакета", заяви неназованият служител пред агенцията.

"Знам, че е трудно, защото трябва да вземаме решения с единодушие, а за да има единодушие, трябва да се вземат предвид исканията, съображенията, някои проблеми в конкретната ситуация за всяка държава членка. И съм сигурен, че можем да намерим прагматичен подход, за да преминем бързо към забрана на вноса на петрол от Русия. Трябва да спрем да финансираме руската военна машина", заяви върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.

Унгария е против

Унгария възпрепятства приемането на шестия пакет от санкции на ЕС срещу Русия, който включва забрана за внос на руски петрол.

Миналата седмица унгарският премиер Виктор Орбан изпрати писмо до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, в което изрази нежеланието си да обсъжда предложеното петролно ембарго на ЕС на срещата на върха на лидерите на блока.

Унгарското правителство сравни забраната за внос на руски петрол с пускането на ядрена бомба върху икономиката на страната.

Будапеща търси обезщетение от Брюксел за загубите, свързани с отказа ѝ да купува петрол от Русия.

Сред другите елементи на последния пакет от санкции са изключването на най-голямата руска банка Сбер от банковата система SWIFT, забраната за влизане в ЕС на служители на руските държавни радио- и телевизионни компании и разширяването на списъка на руснаците, чиито активи са замразени в Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови