Лидерът на опозицията печели убедително президентските избори в Замбия

От 1964 година властта не е била предавана по мирен начин от управляваща партия на опозицията

Ружа Райчева 16 август 2021 в 12:10 1695 0

Снимка Wikipedia

Хакаинде Хичилема

Лидерът на опозицията в Замбия Хакаинде Хичилема спечели с убедителна преднина изборната надпревара срещу настоящия президент Едгар Лунгу, съобщи Ройтерс.

Резултатите от вчерашния вот сочат, че за Хичилема са гласували 2 810 777 срещу 1 814 201 за Лунгу. Гласовете за опозицията са 58%, а за управляващата партия - 36%. 

Това е третият път, когато властта в Замбия се предава по мирен начин от управляваща партия на опозицията. Последния път това е станало през 1964 г.

Улиците на Замбия се изпълниха с празнуващи поддръжници на новоизбрания президент, облечени в червени и жълти цветове – багрите на „Обединена партия за национално развитие“, оглавявана от Хичилема, съобщава агенцията.

Хакаинде Хичилема е на 59 г. и е бил управител на счетоводна фирма преди да влезе в политиката.

Сега пред него стои тежката задача да изправи на крака икономиката на Замбия.

Лунгу все още не е признал загубата си и има възможност да оспори резултата, въпреки голямата преднина на Хичилема. В събота настоящият президент заяви, че изборите „не са свободни и честни“. Лунгу изтъкна като пример прояви на насилие срещу представители на управляващата партия „Патриотичен фронт“ в три провинции.

По думите му от партията обсъждат стратегия за нататъшните си действия.

Представители на опозицията обявиха изявлението на Лунгу за опит да „саботира целия изборен процес, за да си запази поста“.

Това не е първият изборен сблъсък между двамата политици: през 2016 г. Лунгу печели с малка преднина пред Хичилема президентските избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови