Лидерът на демократите в Сената поиска отстраняването на Тръмп (допълнена)

Джо Байдън определи случилото се като един от най-мрачните дни в историята на САЩ

OFFNews 07 януари 2021 в 21:50 4106 0

Снимка архив

Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър призова вицепрезидента Майк Пенс да се позове на 25-ата поправка в конституцията и да поеме функциите на Доналд Тръмп след щурма на Капитолия, предаде Ройтерс.

"Това, което се случи вчера в Капитолия, беше бунт срещу САЩ, иницииран от президента. Този президент не трябва да остава и ден повече на поста си", бе категоричен Шумър.

"Ако вицепрезидентът и кабинетът откажат да заемат позиция, то тогава Конгресът ще трябва да извърши импийчмънт на президента", изтъкна той. 

Отстраняването на президент от длъжност в Америка може да стане по два начина: чрез импийчмънт от Камарата на представителите, който да бъде потвърден от Сената, или чрез 25-ата поправка в конституцията. До края на мандата на Тръмп остават само 13 дни, затова и задействането на дългата и сложна процедура на импийчмънт е невъзможно.  

И в двата случая властта ще поеме Пенс, преди да я предаде официално на новоизбрания президент Джо Байдън на 20 януари. 

25-ата поправка се прилага само ако президентът е неспособен да изпълнява задълженията си поради физическо или психическо заболяване. За да бъде задействана, вицепрезидентът и мнозинството на кабинета на Тръмп трябва да декларират, че той е неспособен да изпълнява задълженията си начело на страната. 

Поправката е предложена след убийството на 35-ия американски президент Джон Кенеди през 1963 г. Внесена е на 6 юли 1965 г. и е приета на 10 февруари 1967 г. 

Според правителствени източници на Ройтерс след случилото се в Капитолия оставки са подали Мат Потинджър, заместник на съветника по националната сигурност Робърт О'Брайън, Райън Тъли, който отговаря за Русия в Съвета по национална сигурност, и специалният пратеник за Северна Ирландия Мик Мълвейни.

Оставка обяви, че ще подаде и Илейн Чао, министър на транспорта на САЩ. Тя е съпруга на сегашния лидер на републиканското сенатско мнозинство Мич Макконъл. Оставката ѝ ще влезе в сила от понеделник. В съобщение за случилото се в Капитолия тя написа следното: "...дълбоко ме разтревожи и аз просто не мога да остана безучастна".

Заместник-министърът на вътрешните работи Кен Качунили заяви пред Fox News, че в момента около Капитолия се строи ограда. 

Малко по-късно Джо Байдън обяви в Уилмингтън следното: "Вчера бе един от най-мрачните дни в историята на САЩ". Той обвини президента Тръмп, че е отговорен за извършването на безмилостна атака срещу американските демократични институции, предаде Асошиейтед прес.

Според Байдън хората не трябва да наричат "протестиращи" стотиците поддръжници на Тръмп, нахлули вчера в Капитолия, а "размирна тълпа, метежници, вътрешни терористи". Той допълни, че Тръмп "опитва да използва тълпа, за да запуши устата на близо 160 милиона американци", гласували през ноември. "Президентът показа презрението си към нашата демокрация, нашата конституция, върховенството на закона" и извърши атака срещу демократичните институции, което в крайна сметка доведе до вчерашното насилие", добави Байдън.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови