Лидерът на Боко Харам се е самоубил, твърди джихадистка групировка

OFFNews 07 юни 2021 в 08:26 4078 1

Абу Мусаб Ал-Барнауи

Лидерът на нигерийската ислямистка групировка "Боко Харам" Абубакар Шекау се е самоубил, твърди враждуващата с нея джихадистка групировка "Западноафриканска провинция на Ислямската държава" в аудиозапис, получен в агенция "Франс прес".

Твърди се, че това Абубакар Шекау се е самовзривил след битка между двете групировки. Смята се, че гласът на човека, който говори, е на лидера на организацията Абу Мусаб Ал-Барнауи. "Шекау предпочиташе да бъде унижен в отвъдното, отколкото да бъде унижен на земята", казва мъжът.

Организацията  е дала записа на агенцията без информация кога е бил направен той. От новинарската агенция посочват, че записът е бил получен от източник, който и преди е захранвал медията с информация.

От "Боко Харам" нито я потвърждават, нито я отричат.

Миналия месец също бе разпространена информация, че Абубакар Шекау е мъртъв и нигерийската армия започна разследване. Неин говорител сега заяви пред Би Би Си, че армията няма да излиза с изявление, докато не получи категорични доказателства.

"Западноафриканска провинция на Ислямска държава" (Iswap) се отдели от "Боко Харам" през 2016 г. заради несъгласие с използваните от Абубакар Шекау методи. Самият Шекау е бил отхвърлен от "Ислямска държава" заради това, че е "твърде радикален", отбелязва БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!