Лидерът на американските неонацисти е в Русия. Оттам ръководи престъпления в САЩ

OFFNews 24 януари 2020 в 19:17 5309 2

Снимка BBC

Риналдо Назаро се е преместил от Ню Йорк в Санкт Петербург със съпругата си, която е руска гражданка, съобщава Би Би Си.

Той е на 46 години и е неонацист със стаж. За пропагандата в интернет, в това число и в руския месинджър Telegram той използва псевдонимите Норман Спир и Роман Вулф. През 2018 г. Назаро създава The Base – една от най-опасните военизирани организации, действали до неотдавна в САЩ.

Сега с тази организация плътно се занимава ФБР – 7 от предполагаемите участници в нея са арестувани и обвинени в различни престъпления, сред които заговор с цел убийство.

ФБР описва The Base като расово мотивирана военизирана екстремистка група, която се стреми да свали правителството на САЩ, да провокира расова война и да основе етно-държава за бялата раса. Участниците са събирани през интернет, общуването е правено в защитени месинджъри, а после пътували до военни лагери.

Видео в Telegram-канала на организацията показва дузина професионално екипирани мъже стрелят с автомати по картонени мишени в гора, устройват факелни шествия, горят американски знамена. Мястото на тези учения и прояви не се уточнява.

Истинското име на лидера дълго време е било неизвестно, Guardian съобщи, че той се казва Риналдо Назаро. С разследването си Би Би Си също стига до това име. В Туитър Назаро се подвизава като Норман Спир, но с истинска своя снимка. Съпругата му и роднините й публикуват в руските социални мрежи фотографии със същия мъж, на една от тях той е заснет с руската си фамилия, а в центъра на масата има бутилка водка и сельодка.

Жената на Назаро е рускиня, през 2008 г. тя пристига в Ню Йорк и според сивито й известно време е работила в банката JPMorgan Chase. През 2012 г. се омъжва за Назаро, имат две деца. Понякога тя пътува до САЩ, а нейна снимка от Ню-Йоркския залив в мрежата „ВКонтакте“ дава шанс на Би Би Си да установи американския адрес, където е бил регистриран Назаро. На същия адрес е регистрирана компанията The Base Global, която през 2018 г. е купила земеделски парцел в щата Вашингтон.

До преместването си в Русия Назаро е ръководил компанията Omega Solutions International, сочат данните от търговския регистър на Ню Йорк. В сайта си тя е предлагала услугите на мрежа от професионалисти в сферата на сигурността с възможност за психологически операции, разузнаване, борба с тероризма и с бунтовнически формирования. „Нашите служители работят с различни правителствени и военни ведомства, в това число и по време на военните операции в Ирак и Афганистан“, се посочва в сайта.

В Санкт Петербург Риналдо Назаро преподава частни уроци по английски, обявите за това публикува в интернет. Посоченият в тях номер е на телефона на жена му, но тя не отговаря на позвъняванията и смс-ите от Би Би Си.

През 2019 г., вече установил се в Русия, Назаро е посетил ежегодната изложба „Комплексна сигурност“ в Москва. В сайта на изложбата е посочено, че тя се организира по нареждане на правителството на Русия и е насочена към демонстрация на резултатите от държавната политика и достиженията в областта на сигурността на страната, населението и територията й. В списъка на гостите са администратори, дипломати, служители от руските предприятия от отбранителния сектор, частни компании от сферата на сигурността.

На едно от публичните видеа семейство Назаро пътува с влак за Чебоксари – на гости на тъщата му. Той е облечен в черна тениска с изображението на Владимир Путин и с надпис „Russia, absolute power“ /“Русия, абсолютната власт“/. Такива фанелки се продават в подлезите на Москва.

През 2018 г. съпругата е закупила апартамент в елитен жилищен комплекс в Санкт Петербург – на 200 метра от сградата, където се помещават 13 комисии от градската администрация. От това жилище Назаро е координирал работата на The Base в САЩ.

В социалните мрежи Норман Спир /Назаро/ е публикувал материали на британската неонацистка организация National Action, която е забранена в Обединеното кралство. До момента 11 членове на групировката са осъдени за екстремизъм, срещу още 4-има са заведени дела.

Норман Спир се възхищава от Ал Кайда – а названието й в превод от арабски означава „основа“, също като The Base.

В края на 2019 г. ФБР предотврати опит за убийство на съпрузи антифашисти и децата им. Задържани бяха трима души, предполагаеми членове на организацията. При разпитите през януари т.г. те заявиха, че лидерът на групата им ги е обучавал да общуват с кодови думи и че с такъв шифър са му съобщили за подготовката на престъплението. Например, 37С означавало убийство. Екзекуцията на семейството е била планирана за февруари.

Назаро им препоръчвал да не поемат публично отговорността за престъпление, тъй като „сигналът и така ще бъде пределно ясен и ще доведе до ускоряване на началото на расова война“.

След неотдавнашния арест на участниците в The Base Роман Вулф /който е и Норман Спир, и Риналдо Назаро/ съобщи в Telegram-канала на групировката: „Ние без смущения ще продължим своята борба за оцеляване“.

Източник: BBC

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови