Личните данни на над 300 мексикански журналисти изтекоха в интернет

OFFNews 27 януари 2024 в 10:13 756 0

Снимка Pixabay

Експерт по киберсигурност съобщи в петък, че данните на над 300 мексикански журналисти са изтекли в интернет, предаде Франс прес.

Според Виктор Руис, основател на компанията за киберсигурност SILIKN, става дума за журналисти, които са присъствали на всекидневните пресконференции на мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор. Експертът твърди, че информацията за тях е изтекла от база данни на президентството.

Изтичането на данните предизвика безпокойство сред защитниците на свободата на пресата.

В един от файловете, изтекли онлайн, се съдържа списък с "адресите и пълните имена на хората", каза Руис пред АФП.

Списъкът е публикуван във форум, в който хакери търгуват с бази данни. В случая с журналистите обаче достъпът до публикуваната информация е свободен.

"Президентството беше информирано, но изглежда, че няма никаква реакция", каза още експертът по киберсигурност.

Неправителствената организация "Член 19", която се бори за свобода на изразяването, заяви в социалната мрежа "Екс", че е получила потвърждение от няколко източника за изтичането на данните.

"Като бъде взет предвид фактът, че Мексико е една от най-смъртоносните страни за журналисти, със 163 убити журналисти и 32 изчезнали, изтичането не просто излага на опасност достойнството и неприкосновеността на личния живот на засегнатите журналисти, но и физическата им сигурност", изтъкна неправителствената организация.

Мексиканският Национален институт за достъп до информация обяви разследване за предполагаемо изтичане на данни, като се позова на закон за защита на личните данни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика