Либия се обяви против използването на сила срещу трафиканти на хора

OFFNews 11 май 2015 в 19:05 3250 0

Снимка Архив

Либия разкритикува предложението на ЕС да се използва сила срещу каналджии, превозващи хора през Средиземно море до Европа, съобщава Би Би Си.

Посланикът на Либия в ООН Ибрахим Дабаши е заявил, че намеренията на Европейския съюз са неясни и "много притеснителни".

От ЕС се стремят да се сдобият с разрешение от ООН, което да позволи провеждането на военни действия за спиране или разрушаване на лодки използвани за незаконно прекарване на хора от Либия към Европа.

Тези мерки са част от плановете на съюза да спре удавянията на хора, опитващи се да стигнат нелегално до стария континент.

По данни на ООН около 60 хил. души са се опитали да пресекат Средиземно море тази година, като за повече от 1800 души се предполага, че са загубили живота си по време на пътуването. Тази цифра е приблизително 20 пъти по-висока спрямо 2014 г.

ЕС обмисля и варианта да се увеличи интензитета на работа на морските спасителни служби и да бъде представена нова система за разпределяне на търсещите убежище в съюза.

Въпреки това Либия е срещу тези мерки. Ибрахим Дабаши заяви, че ЕС не са се консултирали със страната му и не е ясно какви военни действия възнамеряват да предприемат в териториалните води на Либия. Дабаши също така настоя за изясняването на това как ще бъдат различавани рибарските лодки от тези на трафикантите.

Очаква се Европейската комисия да предложи въвеждането на системата още в сряда заедно с планираната мярка за увеличаването на броя на легалните имигранти, които могат да пребивават в Европа с цел да се намали трафика на хора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови