Лекоатлетка спечели дело за принудително намаляване на тестостерона

OFFNews 11 юли 2023 в 14:35 865 0

Семеня

Снимка БТА/АП

Кастер Семеня

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) се произнесе в полза на лекоатлетката Кастер Семеня по казуса с участието на спортистки със завишени нива на тестостерон в големи надпревари, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА. Южноафриканката протестира срещу това, че според сегашните правила тя трябва да използва медикаменти преди бяганията.

Двукратната олимпийска шампионка на 800 метра отнесе случая до ЕСПЧ, след като загуби обжалвания в Международния арбитражен съд (КАС) и Швейцарския държавен трибунал (СФТ).

Съдът по правата на човека взе неединодушно решение с четири гласа срещу три, че Семеня трябва да бъде изслушана отново в протеста си срещу наложеното от Световната атлетика правило.

"Съдът взе решение, че случаят не е разгледан ефективно. Това е чувствителна тема и жалбоподателката заслужава по-задълбочен институционален и процедурен преглед, какъвто не е получила от Съда в Швейцария", съобщават от ЕСПЧ.

С това решение Семеня е свободна отново да обжалва правилото, което я спира от дълго време в преследването на олимпийски и световни отличия. Тя има медицинско състояние, познато като хиперандрогенизъм, което е характеризирано с по-високи нива на тестостерон - хормон, който увеличава мускулната маса, физическата сила и влияещия върху издръжливостта хемоглобин.

За да се състезават на международни турнири, спортистите с различия в половото развитие (DSD), отразено в по-високи нива на тестостерон, трябва да ги занижават до нивата на "жени в добро здравословно състояние". За целта те могат да приемат противозачатъчни хапчета, месечни инжекции и други.

Световната атлетика, управляващата федерация на международно ниво, заяви категорично, че правилото остава в сила.

"Оставаме на мнение, че правилата за DSD са нужни, разумни и средство за защита на конкуренцията в състезанията за жени. До това решение стигнаха още КАС и СФТ след детайлно и експертно изследване, което не откри сведения за нарушения", съобщават от СА.

КАС стигна през 2019 г. до заключението, че наложеното правило от СА е нужно за феърплея в женската атлетика. Тогава Семеня заяви, че то е дискриминационно и че противозачатъчните хапчета я карат да се чувства "постоянно болна". Тя загуби обжалването в СФТ на следващата година.

Семеня спечели олимпийските си титли в Лондон 2012 и Рио 2016. Тя е и трикратна световна шампионка на 800 метра от Берлин 2009, Даегу 2011 и Лондон 2017.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки