Лавров води разговори за Близкия изток с Иран, Турция и Ливан

OFFNews 23 януари 2024 в 11:09 818 0

Лавров

Снимка БТА/АП

Руският външен министър Сергей Лавров

Руският външен министър Сергей Лавров се срещна с колегите си от Иран, Турция и Ливан преди срещата на Съвета за сигурност на ООН във вторник, за да обсъдят събитията Близкия изток, съобщи руското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

"Двустранните срещи бяха съсредоточени върху Ивицата Газа, Сирия и "напрегнатата ситуация" в Червено море", съобщи министерството в приложението за съобщения Телеграм. Срещите се проведоха в Ню Йорк в понеделник.

Руското външно министерство казва още, че Лавров и иранският външен министър Хосейн Амир-Абдолахиан са се съгласили относно необходимостта от бързо прекратяване на огъня в Газа и условията за предоставяне на хуманитарна помощ на цивилни.

"Беше изразено общо безпокойство от напрегнатата ситуация в Червено море, която рязко се е влошила“, се казва в съобщението.

В понеделник Съединените щати и Великобритания нанесоха допълнителни удари срещу йеменските хути заради нападението им срещу корабите в Червено море.

Лавров и външният министър на Ливан Абдала Бу Хабиб са разговаряли за значението на колективните усилия на страните в региона за незабавно прекратяване на огъня.

С турския си колега Хакан Фидан Лавров е обсъдил и енергийни въпроси, както и "предстоящи двустранни контакти". През декември Кремъл заяви, че руският президент Владимир Путин може да посети Турция в началото на 2024 г.

Според дневния ред на ООН Съветът за сигурност трябва да обсъди "ситуацията в Близкия изток, включително палестинския въпрос".

Лавров каза, че ще предложи "колективни усилия" на срещата за разрешаване на близкоизточната криза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!