Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Лавров: Превземането на Донбас е безусловен приоритет за Русия

Руският външен министър отрече слуховете, че Путин е болен

OFFNews 30 май 2022 в 07:45 4893 8

Снимка Getty Images

Освобождаването на Донецка и Луганска област е безусловен приоритет за Москва. Другите украински територии ще трябва сами да решат бъдещето си.

Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в текст, публикуван от руското външно министерство, предаде Ройтерс.

Лавров даде интервю за френския телевизионен канал TF1 на фона на продължаватаща руска офанзива за осигуряване на контрол над ключови градове в Донбас - традиционното индустриално сърце на Украйна.

"Не вярвам, че жителите на останалите територии в Украйна ще бъдат щастливи да се върнат под властта на един неонацистки режим, който е доказал, че по същество е русофобски. Тези хора трябва да решат сами за себе си", каза руският външен министър пред TF1.

През последните седмици Русия съсредоточи усилията си върху Донбас, след като се оттегли от неуспешно настъпление към Киев и други украински региони.

"Да, убиват се хора. Но операцията отнема толкова много време, защото руските войници, които участват в нея, имат строги заповеди категорично да избягват нападения и удари по гражданската инфраструктура", заяви Сергей Лавров. 

В отговор на въпрос за здравето на руския президент Владимир Путин Лавров отговори: "Не мисля, че някой с всичкия си може да види в този човек признаци на каквато и да било болест."

Руският външен министър допълни, че Путин, който ще стане на 70 години през октомври, се всеки ден се появява публично. "Можете да го видите на екрана, да четете или да слушате речите му."

Инвазията, която продължава вече четири месеца, уби хиляди хора в Украйна и доведе до разселването на милиони. По данни на Организацията на обединените нации от 24 февруари досега от Украйна са избягали повече от 6,7 милиона бежанци.

Главната прокуратура на Украйна разследва около 14 388 случая на предполагаеми руски военни престъпления, а няколко руски войници се признаха за виновни по дела за обстрел на Украйна и убийства на цивилни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

10

alfakentavur

30.05 2022 в 13:29

Глупости. "Несменяемият" беше сменен за период от 1 година. А в останалите случаи беше избран по много по-честен начин от случващото се в Новия СССР.

Нека поговорим - дай пример за убити и вкарани в затвора журналисти в Украйна, които са противници на властта. И за закон за цензура.

Тролове сте вие путлеристити, защото сеете лъжи, фалшиви и пропаганда. За да казва някой истината не е нужно да е трол, напротив. Пореден опит да обърнете черното в бяло, както винаги действате.

2550

7

alfakentavur

30.05 2022 в 12:21

Явно не можеш да разбереш повече от едно изречение.
"Несменяем държавен глава от 20+ години".
Спирам дотук, защото явно информацията ти идва в повече.
Коя е тази държава?

То всичката ви пропаганда е такава - да казвате на черното бяло. И много ясно, че само малоумни й се връзват.

-5531

6

Ран Босилек

30.05 2022 в 11:44

alfakentavr за Украйна ли говориш?

Това е и целта на специалната военна операция - освобождение на окупираните територии на Донбас, след искане на помощ от двете независими републики. Лавров се опитва да обясни нормално, като за идиоти имайки предвид че дава интервю за френска медия, но видно от коментарите тук, не е лесна работа да обясняваш нещо на тролове с IQ 55. Кой разбрал, разбрал. Имайки в предвид реакциите на Европа и политиците са като троловете ни, невежи.

-529

5

6екеr4о

30.05 2022 в 10:52

Лавров е наглец! Но преди години изявленията му звучаха доста умерено и интелигентно, според скромните ми разбирания, то сега дрънканици му са, като на изкукуригал дедалник, забравил да си смени памперса...

2051

4

Propaganda

30.05 2022 в 10:07

Значи всичко, което е ясно досега на нашата Европейска цивилизация е вярно. А раското псе си лъже...както винаги.

01. Украйна не я бирше за раските фази и месечни цикли...а ги бие яко. Хвала, 4 месеца орките се биха с 1 завод и падна, защото му се нареди.

02. раските джихадисти извършват нарочен геноцид срещу мирното население там. Вече има и осъдени рашисти.

03.путкин е болен.
Значи вероятно ще опре до лекуване на Запад, както другия ботос кобзона.

615

3

швейк

30.05 2022 в 09:40

Щом така говори, значи жужето е болно... Същият този, който "не е с всичкия си" нямаше да напада Украйна.

2923

2

Cornucopia

30.05 2022 в 09:12

Русия е олицетворение на Злото.

2550

1

alfakentavur

30.05 2022 в 07:55

Това е един от най-големите абсурди в историята и така ще остане в учебниците.
Държава, която има несменяем фюрер в последните 20 години, има закони за цензура, спира независими медии, убива и вкарва в затвора журналисти и опозиционери... Да обвини друга държава, която е сменила с нормални избори трима президенти за това време, че е нацистка.
А тези, които "вярват" и подкрепят тази нелепа пропаганда, ще останат на бунището на историята.
 
X

Да помогнем на украинските деца!