Лавров обвини САЩ, че пречат на преговорите с Украйна

OFFNews 19 март 2022 в 19:32 3024 7

Снимка АП/БТА

Сергей Лавров

Руската специална операция в Украйна провали антируските планове на Запада, заяви на публична проява в Москва външният министър на Русия Сергей Лавров, предаде руската агенция ТАСС, цитирана от БТА.

Президентът Владимир Путин целеше с тази операция "първо, да се гарантира сигурността на хората в Донбас; и второ - да се премахнат заплахите за Руската федерация, трупани под формата на милитаризация и нацификация на Украйна. Щом разбраха, че нашата линия е спомогнала да бъдат провалени техните замисли, виждате - сякаш са пощръклели", каза Лавров.

Първият дипломат на Москва изрази надежда, че бойните действия срещу Киев ще приключат с подписването на всеобхватни документи по въпросите на сигурността, които ще предвиждат за Украйна статус на неутрална страна, отбелязват ТАСС и РИА Новости. "Тези задачи са абсолютно легитимни и разбираеми", заяви висшият дипломат.

Според него обаче се усеща как САЩ "държат за ръка" Украйна по време на преговорите с Русия. "Постоянно се усеща, че някой "държи за ръка" украинската делегация, най-вероятно американците, като не й позволяват да скланя на искания, които смятам за абсолютно минимални. При все това процесът върви", посочи Лавров.

Украинската криза бе предизвикана от политиката, която Западът водеше спрямо Русия, щом разбра, че федерацията "няма да бъде послушна", заяви руският външен министър. Русия иска равноправен мир без войни и проекти, целящи "да насъскват" едни държави срещу други, добави той.

Инициативата на полското правителство да бъдат изпратени в Украйна мироопазващи сили на НАТО може да е продиктувана от стремежа на Варшава да поеме контрола над Западна Украйна чрез полски контингент, който да е гръбнакът на тези сили, предположи Лавров.

Взаимодействието между Москва и Пекин ще укрепва на фона на действията на Запада, който грубо подкопава основите на международната система, увери руският държавник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

6

Стефан

20.03 2022 в 07:01

А на руската армия и дреме какво казват грейдовете, и даже чорлавите борки джонсъни. Понеже Кинжалите долитат до Лондонабат по-бързо, отколкото ръката до червеното ... копче, примерно.

1200

5

Boris A. Johnson "The Great"

20.03 2022 в 01:25

на САЩ им дреме какво казва военнопрестъпника Лавров.
Лавров отчаяно се опитва да направи преговорите между САЩ и НАТО обаче САЩ и НАТО нямат никаква изгода и никога няма да преговарят с Путин. Ще оставят Путлер да се пържи в собствен сос в кашата с Украйна докато Русия се съсипе тотално. И после в Хага само да не е болен от сърце като Слободан...

8053

3

DARTH VADER

19.03 2022 в 22:48

МНОГО ПРИКАЗВАТЕ МОМЧЕТА...НЕ МИ ДРЕМЕ ЗА ПАРИ ИЛИ ПО ЛЮБОВ ГО ПРАВИТЕ-))
ЗНАМ,ЧЕ ПО-СКОРО ОТ КОЛКОТО МОЖЕТЕ ДА ПРЕДПОЛОЖИТЕ,ЩЕ ПЛАЧЕТЕ НА ГРОБА НА СССР-2.0,КОЙТО САМИТЕ РУСНАЦИ ИЗКОПАХА...
НЕЩАТА СА СЕ СЛУЧИЛИ ВЕЧЕ,ТРЯБВА САМО ДА ГО ОСЪЗНАЕТЕ-)))

23293

2

Стефан

19.03 2022 в 21:09

Не, разбира се. В случая ще бъде прекалено голяма чест за щатите.