Лавров направи интрига в Грузия, президентката Зурабашвили е против директни полети до Русия

OFFNews 20 януари 2023 в 16:57 4508 7

Снимка

Саломе Зурабашвили, президент на Грузия

Президентката на Грузия Саломе Зурабишвили се противопостави на възстановяването на директните полети с Русия, съобщи грузинското издание Formula news. Реакцията на Зурабишвили идва два дни, след като на пресконференция министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров изрази надежда, че директните полети между Русия и Грузия скоро ще бъдат възстановени.

"Размяната на реверанси" между политиците на Руската федерация и управляващата партия в Грузия предизвика скандал. Според Зурабишвили „в момент, когато всички страни изразяват максимална солидарност с безкористната борба на Украйна, позицията на правителството и управляващия екип е неразбираема“.

Зурабишвили каза още, че "вместо да възстановява въздушния трафик, правителството трябва да се погрижи за репутацията на страната и да отговори на обвиненията срещу страната за заобикаляне на санкциите".

„Всичко това изисква сериозен държавнически подход и опровергаване на обвиненията, което ще бъде категорично и потвърдено с факти“, каза президентката на Грузия.

Тя припомни също така, че многократно е призовавала правителството сериозно да проучи въпроса за потока от руски граждани в Грузия, с всичките му социални и политически параметри, така че обществото да почувства, че „националните му интереси и сигурност са взети под внимание и са защитени ."

Разменените любезности между Москва и проруското правителство в Тбилиси доведоха до вътрешно недоволство в Грузия и предизвикаха скандал.

Лидерът на „Грузинска мечта“ Иракли Кобахидзе се изказа одобрително за идеята за възстановяване на въздушния трафик – „в интерес на грузинците, живеещи в Русия“.

Думите му възмутиха опозицията, която заяви, че властите играят на страната на Русия и правят всичко, за да гарантират, че Грузия няма да получи статут на кандидат-член на ЕС.

Говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко реагира, като отбеляза, че Москва и Тбилиси си „разменят реверанси“ не само на фона на продължаващата агресия на Русия срещу Украйна, но и на продължаващата окупация на част от територията на Грузия.

Междувременно депутатът от Руската държавна дума Сергей Гаврилов, чиято поява в грузинския парламент преди време провокира широкомащабни протести, похвали грузинското правителство за позицията му относно агресията на Русия срещу Украйна и предложи Тбилиси и Москва да развият икономически връзки и да възстановят дипломатическите отношения, които са били прекъснати от 2008 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

7

БотоксПутю

21.01 2023 в 18:04

Рашистан-WC:
"никой не я иска тази долна руска паплач! Да им го набия на всички русороби!"

Аз пък на всички русофили.


-240

6

редовно четящ

20.01 2023 в 21:40

Винкело, на колко споменавания на американците се плаща? Престараваш се нещо.

-5840

5

Действат против народа си за лична облага и точки пред американците.

5330

4

deyan_h

20.01 2023 в 20:13

Просто тролинг от грузинският арменец. Бтв, Лавров не е назначен от Путин. Както изглежда - и не Путин може да го смени. По-скоро обратното...))) лол)))

2550

3

alfakentavur

20.01 2023 в 17:13

На колко? На половината от пръстите на едната ръка се броят бившите републики и др. държави, съседни на СССРайха, които в момента ги поддържат. Като броим и Беларус, които са им марионетки. В каквито искаха да превърнат и Украйна.

-529

2

6екеr4о

20.01 2023 в 17:09

Щели да възстановяват дипломатическите отношения!? Ще стане, ама след като Путлер и шайката бандити около него минат през Чистилището в Хага!

1000

1

Рашистан-WC

20.01 2023 в 17:00

никой не я иска тази долна руска паплач! Да им го набия на всички русороби!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки