Лавров на Бали: Нямаме за какво да си говорим със Запада

OFFNews 08 юли 2022 в 11:51 7210 2

Руският външен министър Сергей Лавров си тръгва по-рано от срещата на Г-20 в Индонезия и ще пропусне следобедните панели, вечерята и

Снимка Getty Images

Руският външен министър Сергей Лавров си тръгва по-рано от срещата на Г-20 в Индонезия и ще пропусне следобедните панели, вечерята и "семейната снимка"

„Вероятно нямаме за какво да си говорим със Запада.“ – това заяви пред журналисти в кулоарите на срещата на външните министри от Г-20 на остров Бали в Индонезия министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, цитиран от ТАСС. В петък Лавров, който имаше изказване на форума остана във видима изолация сред колегите си, а руските агенции съобщиха, че главата на кремълската дипломация си тръгва от Бали два часа по-рано от предвиденото и няма да остане за вечерята и за традиционната „семейна снимка“.

ТАСС коментира изолацията на руския министър с думите, че взаимодействието му със западните колеги се е оказало очаквано непродуктивно и, като цитира самия Лавров, „само бясна русофобия“. Според държавната агенция обаче Лавров е провел плодотворни държавни срещи с външните министри на Аржентина, Бразилия, Индия, Китай, Турция и Южна Корея.

„Западните колеги "използваха Г-20 не за целите, за които беше създадена , това е очевидно."Пренебрегването на протоколните събития на Г-20 - "тяхното разбиране за протокол и изобщо за вежливост и правилата на етиката". На фона на това, че държавният секретар на САЩ, по информации на световните агенции, избягвал всякакви групови струпвания и разговори и всячески се старал да не попадне в кадър с Лавров и отказал обща снимка с него, руският първи дипломат коментира с думите „никой не го е канил да се снима.“

Лавров прехвърли на Запада отговорността за войната с Киев. „Мир с Украйна би бил възможен, ако не беше позицията на Запада: той не позволява на Украйна да пристъпи към мирния процес, а я заставя да взема неговите оръжия, да ги използва за бомбардировки на градове, унищожавайки цивилното население. Там не искат преговори, а победа на Украйна над Русия но бойното поле. В такъв случай вероятно нямаме за какво да си говорим със Запада.“ – представи руската версия за война и мир Лавров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

2

Mateevk

08.07 2022 в 14:54

Ама не само Украйна иска да ви смаже проклетата военна машина. Целият нормален свят го иска, защото му писна от вашата простотия, наглост и заплахи!

6386

1

Zlatko

08.07 2022 в 12:12

Хем посран, хем голям. Те се омазали до ушите в ла&на, той се цупи, като малко дете.