Лавров: Американски дипломати участват в митинги на опозицията в Русия

OFFNews Последна промяна на 17 януари 2017 в 11:17 2821 7

Снимка РИА Новости

През последните години действията на САЩ срещу Русия са се засилили, заяви руският външнен министър Сергей Лавров по време на пресконференция, обобщаваща работата на външното ведомство за изминалата година. Лавров обвини американското разузнаване, че се опитва да привлече руски дипломати и също така заяви, че американски дипломати в Русия се занимават с шпионаж и участват в митинги на опозицията. 

"В допълнение към шпионажа, дипломати от посолството на САЩ многократно са били забелязвани да участват в митинги на опозиционни, антиправителствени сили, в непозволени митинги, в някои случаи са носили дегизировка. Смятайте сами", каза руският първи дипломат.  

Той опроверга думите на Барак Обама, че американските дипломати в Русия биват ограничение и заяви, че представителите на САЩ пътуват из цялата страна, като за забелязвани до границата с Украйна и в Чечня. 

Лавров отрече информацията на британския Times, че е планирана среща между Доналд Тръмп и Владимир Путин в Рейкявик. По думите му разпространеният план няма общо с реалността. Външният министър заяви, че трябва да се изчака Тръмп да встъпи в длъжност, преди да се правят заключения за бъдещото на отношенията между Москва и Вашингтон.

"Ние сме реалисти и разбира се следим подготовката на новата администрация на САЩ, преди тя да встъпи в длъжност", каза той, но отказа да навлезе в подробности. 

Според Лавров изказванията на Тръмп за борбата с тероризма показват, че той няма да прилага двойни стандарти. Това, по думите на руския дипломат, е нещо, което е липсвало на предходната администрация . Външният министър смята, че републиканецът няма да използва войната срещу тероризма, за да постигне други цели. 

"Искаме просперитет за американците, какво и за всички други", отговори Лавров на въпрос на журналист какво послание би отправил към Съединините щати.