Латвийският сейм разреши събарянето на паметниците на съветската армия

Страната разтрогна договора с Русия за опазване на мемориалите

OFFNews Последна промяна на 12 май 2022 в 16:26 2202 5

Латвийският парламент (Сейм) одобри на последно четене прекратяване действието на двустранния договор с Русия за опазване на мемориалите.

"Образът и символите на Съветската армия сега са пряко и недвусмислено свързани с руската агресия и престъпленията, извършени от нейните въоръжени сили в Украйна. Промяната в геополитическите условия и в международната практика означава, че Латвия не може и няма да бъде задължена да опазва паметници на съветската окупация", заяви Рихардс Колс, ръководител на Комисията по външни работи на Сейма.

Той подчерта, че Латвия ще продължи да изпълнява клаузите на двустранния договор за погребенията и гробищата.

Разпоредбите на споразумението за опазването на мемориалите са спрени от 16 май, "докато Руската федерация не прекрати нарушенията на международното право срещу Украйна, включително изтеглянето на войските си от Украйна и пълното възстановяване на териториалната цялост и суверенитета на Украйна в съответствие с международното право и пълното компенсиране на щетите, нанесени на Украйна".

Спирането на действието на споразумението дава правно основание за демонтирането на Паметника на освободителите в Рига. Тъй като той се намира в столицата, решението за разрушаването му трябва да бъде взето от градския съвет. Както обяви кметът на Рига Мартинс Стакис на 11 май, паметникът вероятно няма да бъде съборен преди парламентарните избори на 1 октомври 2022 г.

Андрей Климов, ръководител на Комисията за защита на държавния суверенитет към Съвета на федерацията, коментира решението на Сейма така: "Имаме много възможности, включително административни и икономически, които сега трябва да бъдат насочени към Латвия. Тези нечовеци разбират само от сила, нашата съседна страна трябва да бъде вразумена" (цитиран от РИА Новости).

Първият заместник-ръководител на международния комитет на Съвета на федерацията Владимир Джабаров заяви, че Русия трябва да вземе Паметника на освободителите от Рига, ако той бъде демонтиран.

От няколко години в Латвия се обсъжда събарянето на монумента, издигнат през 1985 г. Дебатът придоби нов характер на фона на нахлуването на Русия в Украйна.

Събитията по случай Деня на победата по традиция се провеждат на Паметника на освободителите в Рига. През 2022 г. 9 май е обявен за Ден на възпоменание на жертвите и пострадалите от Украйна; в страната са забранени всякакви масови прояви. Беше разрешено да се поднесат цветя на Паметника на освободителите, въпреки че беше подчертано, че това е нежелателно. Сутринта на 10 май всички цветя бяха изринати с булдозер, което предизвика възмущение сред някои латвийци. Отново бяха донесени цветя. Началникът на Държавната полиция Армандс Рукс обещава, че догодина, дори и паметникът да не бъде съборен, няма да има поднасяне на цветя на 9 май.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

875

5

БотоксПутю

12.05 2022 в 20:06

Малка държава, но с достойнство, макар и граничеща с варварщината. За разлика от някои други.

266

4

Propaganda

12.05 2022 в 19:26

Кефи ме как винаги раските мижитурки пишат от 41-ва. Неудобно забравят първите 2 години от ВСВ, когато бяха първи дружки с Хитлер...

...и тия путински роби сега се биели срещу нацизма, разбираш ли, хаххахахахахахахахахха.

900

3

Porr

12.05 2022 в 17:26

"Имаме много възможности, включително административни и икономически, които сега трябва да бъдат насочени към Латвия. Тези нечовеци разбират само от сила, нашата съседна страна трябва да бъде вразумена". Този явно за орките говори. Само е сбъркал държавата.

5982

2

AntiZ

12.05 2022 в 17:04

Латвийският сейм да не се бърка с българкия парламент! Както компютърът не се бърка с компота! Различни неща са.

3120

1

alfakentavur

12.05 2022 в 16:37

Можело, значи. Хайде и у нас!
Няма нужда от парламент и т.н. Издава се указ, че от следващия месец трябва да плащат за всеки паметник в евро или долари. И ако не платят, махаме паметниците.