Латвия спира обучението на руски език в училище от 2025 година

OFFNews 14 май 2022 в 09:17 3432 1

Протести за запазване на руския език в Латвия

Снимка Baltnews

Срещу премахването на руския, като език, на който се провежда обучението в латвийските училища се обявява руското малцинство в Латвия.

От началото на учебната 2025/2026 година обучението във всички училища на Латвия ще се извършва само на латвийски език. Това заяви министърът на образованието и науката на Латвия Анита Муизниеце, цитирана от прибалтийския новинарски портал Delfi. През следващите три години страната ще проведе по въпроса дипломатически разговори със заинтересованите страни.

„Бих предпочела да започнем от нова страница още утре. Но за мен, като министър, е важно решенията, които вземаме, да са актуални за продължителен период от време “, каза Муизниече, като отбеляза, че ако преходът е твърде скоро, съществува риск от образуване на производство в Конституционния съд, което само би забавило процеса.

Според нея латвийския министър на образованието е необходим преходен период, за да се говори не само с училищата, но и с посолствата, тъй като има няколко държави, с които Латвия има междуправителствени споразумения, в които е залегнало обучението на руски език. Преходният период е необходим и за подготовка на родителите на деца от малцинствените училища, каза още министърът. За педагозите е планирано да бъдат организирани допълнителни курсове.

Очаква се към обучение на официалния държавен език да минат първо учениците от I, IV и VII клас, след тях учениците от II, V и VIII клас. А през учебната 2025/2026 година всички деца в цялата страна ще учат вече на латвийски език. В случая не става въпрос за изучаване на руския език като учебен предмет, а за езика, на който се провежда обучението в латвийските училища.

В случая не става въпрос за изучаване на руския език като учебен предмет, а за езика, на който се провежда обучението в латвийските училища. Официалният държавен език в страната е латишкият (латвийският), но ок. за ок. 37 процента от населението майчин е руският. През април 2019 Сатверсеме – Конституционният съд на Латвия призна за отговарящо на конституционната норма преминаването на образователната система в страната изцяло на латишки език, въпреки, че периодично има протести в защита на рускоезичното обучение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови