Квартира с изглед към войната. Украинка дава апартамента си в Николаев на бегълци от мобилизацията в Русия

Красимир Крумов 29 септември 2022 в 14:49 4606 0

Апартамент с удобства и гледка на първа линия на войната.

Снимка Личен архив

Олена е видяла за последен път дома си на 24 февруари. Сега си разглежда снимките.

Жителка на украинския град Николаев излезе с необичайно предложение към бегълците от мобилизацията в Русия, които търсят място извън Руската федерация да се подслонят, за да не вземат в казармата синовете или съпрузите им. По този начин Олена Ф. искала да изрази отношението си към руснаците, които подкрепят Путин в агресията му срещу Украйна, а бягат от лична среща с войната.

Олена, която сега е в изгнание в България и следи непрекъснато всичко, което се случва с нейната родина и родния й град, видяла, че семействата на дезертьори от руската армия търсят тристайно жилище извън Русия. Импулсивно украинката решила да предложи своя дом.

„Давам под наем 4-стаен апартамент, подходящ за настаняване на семейство. С всички удобства. Не е обитаван от 7 месеца. Плюсове: намира се близо до фронтовата линия, с изглед към войната в Николаев, недалеч от окупирания Херсон. От началото на войната досега кварталът е обстрелван само 6 пъти за 7 месеца, въздушните тревоги са сравнително рядко, от 5 до 10 пъти в денонощие“, пише Олена.

„Разбирате, вероятно, смисъла на написаното от мен, исках да покажа от какво съм избягала аз и от какво бягат те. Не всички оцениха сарказма ми, някои дори не се замислиха и получих лични съобщения със запитвания за цената и въпроси кога могат да се нанесат в апартамента“, разказва Олена, която е напуснала апартамента от снимките малко след 4 часа сутринта на 24 февруари заедно с 9-годишната си дъщеря.

„Аз и моето дете избягахме от страната си заради войната, заради физическата опасност за нас, от безизходица. Руснаците, не бягат от украински ракети и самолети, а от собствената си власт. Майките на Украйна, не могат да се борят лично за правата, които им е отнел Путин, за тях се борят техните съпрузи, братя, бащи с оръжие и с цената на живота си. Това е разликата. Руските майки и жени имат възможност да останат в родината си и там да се борят за своите права. И тогава тази война ще свърши по-бързо – и за нас, и за тях", казва Олена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!