Курц: Има 'тайни договорки' за доставките на ваксини, страни като България са особено ощетени

OFFNews 12 март 2021 в 17:15 7000 0

Снимка архив

Австрийският канцлер Себастиан Курц заяви, че някои членки на ЕС имат "тайни договорки" за доставки на ваксини, предава Ройтерс.

По време на пресконференция той добави още, че ваксините в ЕС не се разпределят справедливо. Курц призова за прозрачност и бързо намиране на решение.

Канцлерът на Австрия съобщи, че европейските лидери са обменили данните си за доставените тази седмица ваксини и са установили, че има увеличаващо се неравенство между страните членки.

Той заяви: "Дозите не се разпределят, както е договорено - според броя на населението на отделните страни членки", както и че в Управляващия борд на ЕС "се е създал един вид "базар", където вероятно са направени допълнителни договорки между държавите членки и фармацевтичните компании".

Курц каза още, че "държави като България са особено ощетени", които заради разпределението на ваксините "ще могат да ваксинират населението си едва в края на лятото или дори през есента".

Той коментира още, че "Малта, съотнесено към броя на населението, ще е получила до края на юни три пъти повече ваксини, отколкото България." 

ЕК отхвърли твърденията на Курц. Говорител на Комисията е заявил, че "самите държави са имали възможност да заявят по-големи или по-малки количества в Управляващия борд", както и че "в този контекст е възможно да се договорят по-различни количества".

Непосредствено след изявлението на канцлера, Борисов е провел разговор с него и е подкрепил инициативата му за проверка на разпределението на ваксините, съобщават от Министерски съвет. 

Борисов е заявил, че е необходимо "дистрибуцията на ваксините да се реализира на принципа, около който се обединиха държавните и правителствените ръководители", както и че ваксините следва да се доставят едновременно и трябва да се разпределят пропорционално.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови