Куба разреши евтаназията

OFFNews 23 декември 2023 в 11:34 1635 1

Снимка БТА/AP

Кубинският президент Мигел Диас-Канел

Куба стана вчера втората страна в Латинска Америка и Карибския басейн, която разреши евтаназията след Колумбия, предаде Ройтерс.

Националното събрание на управляваната от комунистическа партия страна прие това решение като част от законодателство, с което се актуализира правната уредба за универсалната и безплатна здравна система.

"Правото на хората на достойна смърт е признато в решения за края на живота, които могат да включват ограничаване на терапевтични усилия, непрекъснати или палиативни грижи, както и валидни процедури, които слагат край на живота", се казва в окончателния проект на закона.

Евтаназията и самоубийството с медицинска помощ, на които се противопоставят повечето религии, предизвиква огромни спорове по целия свят, където само единици страни разрешават тази практика, а някои я приравняват с убийство.

В Института по онкология и радиобиология в Хавана, който е водещ онкологичен център в страната, д-р Алберто Роке, магистър по биоетика, приветства мярката и заяви, че тя създава "правна рамка за бъдеща евтаназия във всяка от нейните форми, т.е. активна евтаназия или асистирано самоубийство".

Държавните медии в Куба почти не споменаха, че правителството ще одобри тази практика, както и нямаше обществен дебат, въпреки че д-р Роке заяви, че това ще се промени, когато правилата влязат в сила.

Швейцария, Нидерландия, Люксембург, Канада, Австралия, Испания, Германия, Нова Зеландия и някои щати в САЩ също разрешават евтаназията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-480

1

Октим

23.12 2023 в 12:34

За комунистическите диктатури това е напълно излишно, тъй като точно там за да бъдеш изпратен на онзи свят закони и подобни процедури изобщо не са нужни!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика