КС на Южна Корея потвърди: Гей отношенията в армията са незаконни

OFFNews 27 октомври 2023 в 17:03 1097 0

войници

Снимка Getty images

Еднополовите отношения в армията на Южна Корея са забранени.

Конституционният съд на Южна Корея потвърди закона, забраняващ еднополовите отношения в армията, което активистите нарекоха отстъпление от правата на ЛГБТ, съобщи Би Би Си.

Съдът обяви, че еднополовите връзки могат да навредят на бойната готовност на войниците и да подкопаят дисциплината.

Еднополовите отношения между цивилни обаче не са престъпление.

Военната служба в Южна Корея е задължителна, като всички здрави мъже на възраст между 18 и 28 г. са длъжни да служат около 20 месеца.

Активисти осъдиха решението, според тях то подхранва насилието и дискриминацията срещу гей войниците.

Забраната "институционализира дискриминацията, засилва систематичните неблагоприятни условия, в които се намират ЛГБТ хората, и рискува да подбуди или оправдае насилието срещу тях както в армията, така и в ежедневието", заяви изследователят от Amnesty International в Източна Азия Борам Джанг.

С пет на четири гласа съдът постанови, че член 92-6 от военнонаказателния закон е конституционен. Законът не споменава изрично еднополовите сношения, но забранява "анален секс" или "всякакъв друг неприличен акт" по време на служба.

Това е четвъртият път от 2002 г. насам, когато съдът потвърждава закона. Той предвижда наказание затвор до 2 г. за нарушителите.

"Светът е напреднал в премахването на дискриминацията на ЛГБТ, но умовете на конституционните съдии не са направили нито една крачка напред", заяви ръководителят на Центъра за военни човешки права в Корея Лим Таехун.

Хомосексуализмът може и да не е незаконен в Южна Корея - от 2003 г. той вече не се класифицира като "вреден и неприличен" - но дискриминацията остава широко разпространена. Еднополовите бракове не се признават, а гейството понякога се разглежда като увреждане или дори като заболяване в Южна Корея.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика