Кризата във Великобритания се задълбочава: сметките за ток и газ ще нараснат с 80%

OFFNews 26 август 2022 в 12:15 1659 1

Снимка Архив

Във Великобритания средната годишна сметка за газ и ток за домакинство ще бъде от порядъка на 3549 паунда, след като енергийният регулатор Ofgem оповести новия по-висок таван на енергийните цени. Увеличението е с 80% и влиза в сила от 1 октомври.

Цените на енергията достигнаха рекордни нива заради нахлуването на Русия в Украйна, каза шефът на регулатора Джонатан Бреърли, цитиран от БНР. По думите му не е имал избор при вземането на решението.

Той допълни, че новият премиер трябва да вземе допълнителни мерки за справяне с кризата и Ofgem работи с министри, потребителски групи и сектора по редица възможности за облекчаване на бремето за хората.

От Ofgem не дават прогноза за тавана през януари, когато ще има преразглеждане на мярката, но анализатори в енергийния сектор прогнозираха сметки до 5386 паунда.

Д-р Крейг Лоури от Cornwall Insight заяви за Би Би Си, че „таванът никога не е бил постоянно решение, а е създаден за различен енергиен пазар от този, пред който сме изправени днес и не е защита на потребителите пред невероятните трудности тази зима“.

Министърът на финансите Надим Захауи каза, че знае, че изявлението на Ofgem рано тази сутрин ще причини стрес и недоволство сред много хора, но помощ идва с отпускането на 400 паунда за енергийните сметки за всички, още 650 паунда за най-уязвимите домакинства и 300 паунда за всички пенсионери.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови