Кристиано Роналдо спечели „Златната топка“

OFFNews 13 януари 2014 в 21:04 4603 0

Снимка: eurosport.com
Снимка: eurosport.com

Португалската звезда на Реал Мадрид Кристиано Роналдо спечели „Златната топка“ за 2013 г., изпреварвайки Лионел Меси (Барселона) и Франк Рибери (Байерн).

Роналдо бе на церемонията в Цюрих заедно с малкия си син, половинката си Ирина Шайк, и майка си Долорес, които бурно го аплодираха от публиката.
 
Легендата Пеле връчи наградата на португалеца, който я посвети на друга легенда - покойният вече Еузебио.
 
Кристиано Роналдо се разплака на няколко пъти на сцената, докато опитваше да изрази своите благодарности.
 
"Искам да благодаря на всичките си съотборници от Реал Мадрид и Португалия. Без техните усилия нямаше да мога да спечеля този трофей. Изключително трудно се печели тази награда. Искам да я посветя на Еузебио. Благодаря на семейството си, на жената до мен, на сина си. Това е изключително емоционален момент за мен и сега не мога да кажа нищо повече," заяви през сълзи Роналдо, който бе придружаван от малкия Кристиано-младши и на сцената.

По традиция бе определен и Идеалният отбор на ФИФА за изминалата година. В него логично попаднаха и тримата претенденти Кристиано Роналдо, Лионел Меси и Франк Рибери.

Ето и всички 11 футболисти:
Мануел Нойер (Германия), Филип Лам (Германия), Серхио Рамос (Испания), Тиаго Силва (Бразилия), Дани Алвеш (Бразилия), Андрес Иниеста (Испания), Шави (Испания), Франк Рибери (Франция), Кристиано Роналдо (Португалия), Златан Ибрахимович (Швеция), Лионел Меси (Аржентина).

Юп Хайнкес бе определен за Най-добър треньор за 2013 година. Бившият наставник на Байерн Мюнхен бе отличен за требъла, който постигна с тима на баварците. Хайнкес спечели приза в конкуренцията на сър Алекс Фъргюсън и Юрген Клоп.

„Благодаря ви за тази лична награда. Изключително съм благодарен, че мога да получа тази награда. Тя означава много за мен. Тя идва в края на кариерата ми. В отборните спортове е трудно да сглобиш нещата. Тази награда е за целия клуб, за всеки, който работеше с мен. От президента до всеки един играч,. Имах късмета да разполагам с футболисти от световна класа, които направиха невероятни неща. Благодаря на всички, на всички, които ми помогнаха да направя този отбор победител. Наградата е и за тези, които остават в сянка, но те трябва да знаят, че те имат принос. Преди 10 години едва ли щях да си помисля за такава награда“, коментира Хайнкес при връчването на приза.

За най-красив гол на годината бе определно попадението на Златан Ибрахимович със задна ножица в приятелския мач Швеция - Англия.


Наградата за феърплей на ФИФА бе присъдена на футболната асоциация на Афганистан.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови