Кримските татари искат собствен референдум

OFFNews 30 март 2014 в 16:39 6784 4

Рефат Чубаров

Татарите в Крим ще проведат собствен референдум, с който да определят дали да бъдат част от Украйна или Русия. Това обяви Рефат Чубаров, председател на Меджлиса на кримските татари, чиито 250 членове се събират днес на националното събрание, за да обсъдят бъдещето на общността след анексирането на Крим от Русия.

„Никой не ни е питал в какви условия искаме да живеем. Ако на събранието получим подкрепа, ще се опитаме да организираме собствено допитване", каза Чубаров.

Татарите се боят от включването на Крим в Руската федерация заради спомена за масовата депортация към Централна Азия през 1944 година. Част от тях започнаха да се завръщат на полуострова преди две десетилетия, а днес татарите са около 15% от общото население на Крим.

Те са били доминиращата етническа група до присъединяването на Крим към Русия. След това по време на царска Русия, а по-късно и през епохата на СССР, татарите са били изселвани във вътрешността на страната, а в Крим е било заселвано руско население. Така се е стигнало до днешната етническа картина, в която преобладаващата общност на полуострова са руснаците.

Кримските татари са разпръснати из целия полуостров, като компактни групи от тях живеят в Бахчисарай и в няколко квартала на столицата Симферопол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови