Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Кремълският губернатор на Запорожка област подписа заповед за референдум за влизане в състава на Русия

OFFNews 08 август 2022 в 21:02 5218 7

Мелитопол, Запорожка област.

Снимка РИА Новости

Мелитопол, Запорожка област

Назначеният от Русия ръководител на Запорожка област в Южна Украйна обяви днес, че е подписал заповед за произвеждане на референдум за влизане на региона в състава на Руската федерация, предаде ТАСС.

Евгений Балицки съобщи това на форума "Ние сме заедно с Русия" в окупирания от руските въоръжени сили град Мелитопол. Той не уточни за кога ще бъде насрочен референдумът.

Жителите на Запорожка област и на Русия са един народ, подчерта на форума Владимир Рогов, член на главния съвет на назначената от Москва военно-гражданската администрация на южния украински регион. След това той прочете текста на приетата на събитието резолюция за произвеждане на референдум за влизане на Запорожка област в състава на Руската федерация.

"Ние, участниците във форума, заявяваме, че свързваме бъдещето си с Русия... Време е да възстановим историческата справедливост. Ние сме уверени, че Запорожка област ще бъде защитена от всякакви посегателства като част от Русия", цитира текста на резолюцията Рогов. "Въз основа на принципа на свободния избор, приемайки мнението на всеки жител на нашия регион като основна ценност, ние заявяваме намерението си да произведем референдум за влизане на Запорожка област в състава на Руската федерация като пълноправен субект", се казва още в резолюцията, цитирана от Рогов.

Той съобщи, че назначените от Москва власти в южния украински регион разглеждат възможността участниците в допитването да имат възможност да гласуват онлайн.

В края на форума беше изпълнен руският национален химн.

От началото на инвазията си в Украйна Русия е превзела над 70 процента от Запорожка област, отбелязва ТАСС. Украинските въоръжени сили запазват контрола си върху регионалния център град Запорожие, където живее близо половината от населението на областта. Назначените от Русия окупационни власти засега са базирани в Мелитопол.

Руските въоръжени сили контролират изцяло Херсонска област от средата на март, посочва ТАСС.

Вчера украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че ако планираните референдуми за присъединяване на Запорожка и Херсонска област към Русия се състоят, то всички възможности за мирни преговори ще пропаднат.

Днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че такива допитвания искат да бъдат произведени самите жители на двата частично окупирани от Москва съседни южни украински региона и Зеленски няма какво да пита Русия и нейното ръководство. Президентът на Украйна "трябва да се обърне към (украинските) граждани и да попита защо много от тях не искат да живеят в неговата страна", заяви ехидно Песков.

Олга Ковитиди, която е представител в Съвета на Федерацията (горната камара на руския парламент) от Крим, заяви, че подобни референдуми може да бъдат произведени не само в Запорожка и Херсонска област, но и в други украински територии.

Русия окупира южния украински полуостров и го анексира след аналогично допитване през 2014 г. Резултатите от този референдум не са признати от международната общност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

7

редовно четящ

09.08 2022 в 09:30

Да се надяваме, че си е подписал смъртната присъда.

2550

6

alfakentavur

09.08 2022 в 06:39

Я вижте знамето. Не е руското.

2051

4

Propaganda

09.08 2022 в 02:35

Раските говеда много обичат референдумите и демокрацията, те дори Швейцария изпреварат от 2014-та насам.

За един демократичен референдум са нужни само танкове, калашници, фосфорни бомби като над Азовстал, геноцид като в Буча, бомби над театър като в Мариопол, ракети срещу родилни домове...

...ми, че как няма да гласуваш па раски, па правилна.
Питайте Моторола, Корса, и още барци за свобода, хапнали салама, хехеххехехехехехехехехех.

-60

3

офф бее

08.08 2022 в 23:36

Очаквам и други новини за "губернатора" скоро. Често се сменят напоследък...

2905

2

sparebits

08.08 2022 в 22:08

Ако искате да си припомним един друг референдум, в една друга държава, но при сходни условия. България, 1946 г. Политическата изобретателност (а и не само тя) на тези хорица не е стигнала много далеч за 80 години.

2099

1

Mateevk

08.08 2022 в 21:23

Върхът на руската наглост! "Референдуми" на окупирани територии и в условия на война с предизвестен изход!
 
X

Подкастът на OFFNews