Кремъл: Тръмп клати стабилността в Близкия Изток

Вилдан Байрямова 22 март 2019 в 14:08 1619 0

Дмитрий Песков

Снимка АА

Изявлението на президента на САЩ Доналд Тръмп за необходимостта Голанските възвишения да бъдат признати за част от Израел може сериозно да дестабилизира ситуацията в Близкия Изток, заяви говорителят на руския държавен глава Дмитрий Песков, цитиран от Интерфакс.

„Безспорно, подобни призиви могат съществено да дестабилизират и без това напрегнатата ситуация в Близкия Изток. Във всеки случай сама по себе си такава идея по никакъв начин не помага на целите и задачите пред близко-източното урегулиране, по-скоро обратното“, каза Песков пред журналисти в коментар за намерението на Тръмп. „ В случая това засега е само призив. Ще се надяваме, че и ще си остане призив“, допълни той.

Вчера Доналд Тръмп написа в Туитър, че е време Вашингтон да признае суверенитета на Израел над Голанските възвишения. „След 52 години дойде времето САЩ напълно да признае суверенитета на Израел над Голанските възвишения, които имат критична и стратегическа важност и в сферата на сигурността за държавата Израел, и за регионалната стабилност“, написа Тръмп в четвъртък.А премиерът на Израел Бинямин Нетаняху приветства това предложение: „Във времената, когато Иран се опитва да използва Сирия като платформа за унищожаването на Израел, президентът Тръмп смело признава суверенитета на страната ни над Голанските възвишения. Благодаря, президент Тръмп“ , реагира също в Туитър Нетаняху.

За пръв път в началото на март т.г. в ежегодния доклад на Държавния департамент на САЩ за правата на човека Голанските възвишения бяха посочени като „територия, контролирана от Израел“. В предишните версии на доклада определението бе „територия, окупирана от Израел“. В същото време държавният департамент подчертава, че смяната на формулировката не означава смяна на политиката на Вашингтон по този въпрос. В доклада обаче има още едно променено определение, касаещо Израел и съседните страни. Докато миналогодишният доклад съдържаше названието „Израел и окупираните територии“, в тазгодишния въпросната секция се нарича „Израел, Голански възвишения, Западен бряг на река Йордан и сектор Газа“.

Голанските възвишения са спорна територия, за която претендират Сирия и Израел. До 1967 г. те са били част от територията на Сирия, но в хода на 6-дневната война през същата година 2/3 от тях са завзети от Израел. През декември 1981 г. израелският парламент приема закон за налагане на собствена юрисдикция на Голанските възвишения. Съветът за сигурност при ООН не признава това решение. Генералната асамблея на ООН многократно определя анексията като незаконна и призовава Израел да върне Голан на сирийците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови