Кремъл се опитва да дискредитира евровота, твърди германски експерт

OFFNews 04 юни 2024 в 12:16 966 1

Снимка Getty Images

Германски експерт предупреждава, че Кремъл вероятно се опитва да дискредитира европейските избори. Русия може да се възползва от възможността за изостряне на все по-поляризираната европейска политическа атмосфера.

Засилват се съобщенията за кибератаки и разпространение на пропаганда в социалните мрежи. На фона на информация за плащания на суми на някои европейски политици в Европа се засилва безпокойството около евентуална руска намеса на изборите за Европейски парламент, предаде ДПА.

Леа Фрувирт от берлинския Център за мониторинг заяви, че Русия се занимава с незаконна дейност от години чрез кампании на дезинформация и фалшиви новинарски сайтове.

Според киберексперта изборите за Европейски парламент, които ще се проведат в края на тази седмица, ще станат мишена за подобна дейност, като типичните примери ще са дискредитирането на партии и политици и пораждането на недоверие в легитимността на изборния процес.

Фрувирт е на мнение, че руската пропаганда се е превърнала в постоянен фонов шум, но че изборите предоставят на Кремъл възможността за изостряне на все по-поляризираната европейска политическа атмосфера.

Германският експерт изтъква, че руската намеса не се ограничава единствено с дезинформация, като Кремъл е обвинен, че стои зад кибератаки срещу ключови бази данни в Европа, а включва и "завземане на данни и саботаж на критичната инфраструктура и комуникации".

Леа Фрувирт предупреждава, че могат да последват атаки срещу легитимността на изборите, след като резултатите бъдат обявени.

"Краят на предизборната кампания не значи край на намесата, свързана с изборите", допълни киберекспертът.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови