Кремъл: Размяната на Савченко няма да промени отношенията с ЕС

OFFNews 26 май 2016 в 16:25 3064 0

Размяната на украинската военна Надежда Савченко срещу руснаците Евгений Ерофеев и Александър Александров няма да има силен ефект върху отношенията между Русия и Европейския съюз, зави прессекретарят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Завръщането на нашите момчета в Москва, амнистията на Савченко и връщането ѝ в Киев надали трябва да се разглеждат като нещо, способно да промени кардинално сегашната атмосфера, която бихме искали да е по-конструктивна", каза Песков. 

На въпрос дали трябва да се очаква затопляне в отношенията с ЕС говорителят заяви, че се гледа оптимистично на въпроса, но този оптимизъм трябва да е базиран на достатъчно информация. Песков обърна внимание на желанието на Владимир Путин за възстановяване на отношенията и отделното разглеждане на интересите на Европа, Европейския съюз и европейските държави.

Освобождаването на Савченко се случва броени седмици преди Съюзът да разгледа дали да удължи наложените през 2014 г. санкции срещу Москва заради намесата в Украйна, които изтичат в края на юли.

"Президентът Путин винаги изразява съжалението си от факта, че за жалост нашите европейски партньори досега избират от наша гледна точка неконструктивен подход", каза Песков и допълни, че все пак от Кремъл се надяват нормализация да се случи рано или късно, защото тя е в интерес на Русия и ЕС.

Прессекретарят потвърди, че с Киев са провеждани консултации за екстрадиране на украинци, излежаващи присъди в Русия. По думите му, точно като случая  със Савченко, нито едно от тези лица не попада в определените в Минските споразумения категории. 

Песков коментира и изказването на украинския президент Петро Порошенко, че след Надежда Савченко Украйна ще си върне Донбас и Крим.

"Ако е имал предвид връщане на Донбас поради хуманитарни причини, това твърдение може да бъде подкрепено, на това се надява Москва. Колкото до Крим, не коментираме претенции към руски региони", категоричен е Песков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews