Кремъл: Путин е готов да разговаря със Зеленски

OFFNews 08 април 2019 в 15:19 2233 0

Владимир Зеленски, Украйна

Снимка РИА Новости

Президентът на Русия Владимир Путин винаги е подкрепял диалога за урегулиране на всякакви проблеми, с изключение на ситуациите, когато има опит диалогът да бъде обременен с различни провокации или да го украсят с диверсии, заяви говорителят на държавния глава Дмитрий Песков, цитиран от Интерфакс.

Той допълни, че в такъв случай реакцията на Путин е крайно твърда, недвусмислена и решителна. Така Песков коментира изявлението на кандидата за президент на Украйна Владимир Зеленски, който обяви готовност за контакти с Путин за намиране на решение за кризата в Донбас. Песков подчерта още, че Путин е бил отворен за сериозен диалог от самото начало на събитията в Донбас.

„Освен това, Путин многократно е казвал, че за урегулирането на конфликта в Донбас най-главното е не диалогът с Москва, защото Москва не участва в този конфликт. Това е вътрешно-украински конфликт и самите украинци могат да го решат, ако започнат да разговарят помежду си“, отбеляза прессекретарят на руския президент.

Запитан от украински журналист дали това означава, че няма да има контакти между президентите на двете държави след балотажа, Песков отговори: „Не, все още не значи“. Кандидатът за президент на Украйна Зеленски заяви вчера, че е готов на преговори с Путин, но подчерта, че не може да става дума за пожертване на територии или хора. Зеленски каза, че следва да започне сериозна „информационна война“, в която Украйна е длъжна да победи, но не уточни средствата за воденето й. Той зае челната позиция на първия тур на президентските избори и ще се състезава на втория с действащия президент Петро Порошенко. Двамата се договориха да проведат дебат на Олимпийския стадион в Киев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews