Кремъл предлага производство на чуждестранни лекарства без патент

OFFNews 22 ноември 2019 в 22:02 3188 0

Снимка Botanic.cc

Руското правителство внесе в Държавната дума законопроект, който разрешава на страната да игнорира чуждестранните патенти в случай на „крайна необходимост“.

Става дума за чуждестранни разработки, изобретения и лекарства, съобщи Радио Свобода.

Промените дават възможност на държавата „оперативно да запълни липсата или недостига на чуждестранно патентовани лекарствени средства или медицински изделия, които са необходими за живота и здравето на населението“, се посочва в законопроекта.

Гражданският кодекс позволява на правителството да разрешава използването на изобретения без съгласието на притежателя на патента, в интерес на отбраната и сигурността. Това вече ще може да се прави и за „запазване на живота и здравето на гражданите“.

„Докато ние строихме социализма, хората се занимаваха с патентоване и създаване на иновационни продукти, поради което днес тези патенти не ни принадлежат“, казваше ръководителят на Федералната антимонополна служба Игор Артемиев в края на 2015 г., цитиран от в. „Ведомости“. Тогава службата предлагаше медицинските патенти да бъдат отменяни при някои условия.

Мярката може да доведе отказ на чуждите компании да регистрират нови лекарства в Русия, предупреждаваше един от експертите, цитирани във вестника. Държавата е потенциално заинтересована да получи лицензите от всички задгранични производители и да издаде разрешения на руските компании за производство, за да се икономисват държавните поръчки, предупреждаваше той.

Делът на руските лекарства в държавните покупки вече е рекорден, но често това вреди на качеството. През 2014-2018 делът им в сегмента на държавните покупки се увеличи в парично изражение от 20% до 35 на сто, писа в. „Коммерсантъ“.

Но отказът от чуждестранните производители в полза на руските често влошава качеството на препаратите. От понижените качества на лекарствата се оплакват болните от диабет, ХИВ/СПИН и други тежки заболявания.

Също „Коммерсантъ“ днес писа, че верига аптеки започват продажбата на лекарства на кредит при 23% годишна лихва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови