Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Кремъл подготвя настъпление към Харков

Русия вероятно ще коригира оперативния си план на офанзивата си в Донбас

OFFNews 01 август 2022 в 10:15 5188 0

Николаев

Снимка Телеграм

Медицинският център е почти разрушен.

Руските сили са възобновили локални наземни атаки северозападно и югозападно от Изюм и подготвят почвата за настъпление на запад в Харковска област или към Харков, съобщават в доклад експерти от Американския институт за военни изследвания (ISW).

"От няколко месеца руските сили държат позиции в района на Балаклея и Велика Камишеваха и биха могли да използват тези два района като плацдарм за настъпателна операция", смятат те.

Според тях е малко вероятно руските сили да успеят да завладеят Харковска област или да превземат Харков, втория най-населен град в Украйна, предвид темповете на напредък в Донбас и продължаващите проблеми с формирането на силите и логистиката.

Руските сили могат да извършат нападения, за да предотвратят контранастъпление на украинските сили, твърдят експерти от ISW.

През последните четири дни Русия продължи да извършва тактически атаки в посока Бахмут, североизточно от Донецк. Както съобщиха украинските власти миналата седмица, Москва вероятно премества значителна част от силите си от северния сектор на Донбас в Южна Украйна, съобщи Би Би Си.

Русия вероятно ще коригира оперативния си план за офанзивата си в Донбас, след като не успя да постигне решителен оперативен пробив според плана, който следваше от април насам. Вероятно е определила своя Запорожки фронт като уязвима зона, която се нуждае от укрепване.

Междувременно властите в Николаев изнесоха нови подробности за нощния обстрел на града. В резултат на ударите със снаряди в частен сектор са ранени трима души.

Освен това на територията на ново медицинско заведение е избухнал пожар, съобщава кметът на града Олександър Сенкевич. Сградата на клиниката по травматология е частично разрушена. Взривната вълна е разбила прозорците на съседните медицински сгради. Жертви няма.

"Ще се възстановим! Ще възстановим всичко! Но първо трябва да унищожим всеки руски терорист, който се осмели да дойде на наша земя", написа кметът в своя канал в Телеграм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews