Кремъл готви отговор на ембаргото върху руския петрол. Няма да признаем никакви тавани на цените, закани се Песков

OFFNews 05 декември 2022 в 13:48 2379 6

Песков

Снимка БТА/АП

Дмитрий Песков

От днес влизат в сила две ограничителни мерки за закупуване на руски петрол: забрана за внос от страните от Европейския съюз и таван на цената от 60 долара за барел, определен от ЕС преди 3 дни. Към последното условие се присъединиха страните от Г-7 и Австралия.

Решението за забрана на вноса на руски петрол в ЕС бе взето още през май. То се отнася до доставките на нефт по море. По-рано САЩ, Канада, Обединеното кралство и Австралия отказаха да купуват руски петрол.

Смисълът за таван на цените е, че компаниите, които купуват руски петрол на цена над 60 долара за барел, няма да могат да използват услугите на европейски компании за транспортиране и застраховане на петрол, както и да получават финансови и брокерски услуги.

Истинската причина за налагане на ембаргото бе да се попречи на Русия да се възползва от финансирането на войната в Украйна, както и за да се подкрепи стабилността на световните енергийни пазари и да се сведат до минимум отрицателните икономически последици от руската инвазия, посочва Би Би Си.

Налагането на таван на цените на руския петрол няма да се отрази на финансирането на войната в Украйна, заяви днес Кремъл.

"Икономиката на Руската федерация разполага с необходимия капацитет, за да отговори напълно на всички нужди и изисквания на една специална военна операция. И подобни мерки няма да повлияят на това", заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

По думите му Москва подготвя отговор на ембаргото на ЕС върху доставките на руски петрол и налагането на таван на цените на петрола.

"Подготвя се решение. Едно е ясно - няма да признаем никакви тавани", коментира Песков.

За подобно намерение съобщи вчера и заместник министър-председателят Александър Новак.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

6

Джендо Джедев

05.12 2022 в 17:05

Еврак,

Е как да не мучат, бе, Песков какво прави? :D

2073

5

Johnny B Goode

05.12 2022 в 15:56

Думичката "поддакивать" по време на обучението в престижния руски университет ли я научихте? Употребявайте я в оригинал, няма нужда от българско окончание.

345

3

Джендо Джедев

05.12 2022 в 14:37

То пък някой ще ви пита дали приемате... :D

2099

2

Mateevk

05.12 2022 в 14:31

Те да се готвят за поредния "жест на добра воля" и да си вдигат чуковете от Запорожката АЕЦ, както се говори, че ще стане. Кражбата на АЕЦ не е лъжица за всяка уста, вкл. и руската ненаситна такава.

1930

1

Муню

05.12 2022 в 13:57

Какво мучът, нали всичко им е по план!
Бомби по училища, по болници, електромрежи...
Сталин също е ползвал затворници. Пълна деградация,
Жалки сте вече!
 
X

Подкастът на OFFNews