Кралските ВВС прихванаха руски разузнавателен самолет край Калининград

OFFNews 05 юли 2023 в 08:55 1791 0

Снимка RAF

Базирани в Естония британски изтребители Typhoon са били вдигнати в бойна тревога, а малко по-късно са прихванали руски разузнавателен самолет Ту-214, съобщиха в профила си в Туитър Кралските военновъздушни сили на Великобритания. Прихванатата машина е с борден номер RA-64516 и е от типа въздушна комуникационна станция.

"RAF Typhoons в Естония излетяха днес, за да прехванат Ту-214 на руските ВВС, летящ в международното въздушно пространство, подконтролно на съюзниците от НАТО, докато преминава на юг и след това на Север, придружаван от два Су-30M между континентална Русия и Калининградска област", написаха британците.

През последните седмици британските ВВС трябваше да осъществят няколко подобни намеси. В началото на юни изтребители "Eurofighters" бяха вдигани два пъти за ден, за да прехванат руски самолети Ан-12 и Ан-72. По-късно изтребители на Кралските ВВС отново бяха изпратени във въздуха със задача да прехванат два бомбардировача Ту-22М и два изтребителя Су-30SM, които летяха на юг от континентална Русия над Финския залив и Балтийско море“, се казва в изявление на Кралските военновъздушни сили. 

На 8 юни пък самолети на Кралските военновъздушни сили и на шведските военновъздушни сили излетяха за да прехванат руски Ил-20 и Су-27, които „летяха близо до въздушното пространство на НАТО и Швеция“. И в тези случаи руските пилоти не са поддържали връзка и не са комуникирали, но полетът е бил „професионален“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!