Кралски протест: Маргрете II Датска отказа да е патрон на наградата ''Андерсен'' заради рускиня в журито

OFFNews 06 януари 2023 в 17:47 3571 4

Маргрете II

Снимка БТА / АР

Кралица Маргрете II.

Кралицата на Дания Маргрете II е отказала да бъде патрон на известната литературна награда заради рускиня в журито, съобщи роялисткият портал Royalcentral.co.uk. 

Според портала оттеглянето на Маргрете II е израз на протест срещу решението рускинята Анастасия Архипова да ръководи журито на конкурса

Няколко страни напразно се опитали да отстранят от тази роля Архипова, спорния лидер на конкурса, а сега ситуацията ескалира допълнително след решението на кралицата да се оттегли като патрон на наградата.

67-годишната Анастасия Архипова е много известен съветски и руски художник-илюстратор, член на Руската художествена академия и председател на Московския съюз на художниците. Една от първите и работи е малката книжка „Принцесата върху граховото зърно“, отпечатана в тираж 5 милиона екземпляра.

През 1985 година германското издателство Schreiber Verlag я кани да илюрстрира издадените от него приказки на Братя Грим, а след това и на Адерсен. Минава за един от водещите илюстратори на Андерсен в Русия и Източна Европа, рисувала е за „Егмонт Русия“. От 2018 година е вицепрезидент на Международния съвет за детската книга, а през септември 2022 година е избрана за жури на учредената през 1956 година от Международния съвет по детска и юношеска литература към ЮНЕСКО Награда на името на Ханс Кристиян Андерсен. Наградата се връчва на писател и на илюстратор, единственият български лауреат е писателят Емилиян Станев, удостоен с наградата през 1979 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

4

alfakentavur

07.01 2023 в 22:57

Много правилно. Няма "невинни" руснаци. Така както е нямало "невинни" германци в края на Втората световна.

-5840

3

и тая е изкукуригала.

2073

2

Johnny B Goode

06.01 2023 в 18:40

Въпросът е принципен.
И е крайно време рашките да разберат, че дълго време ще минават всички под един знаменател.

-529

1

6екеr4о

06.01 2023 в 18:06

Очевидно крушката си има и опашка! Кралското възмущение се дължи не на безспорния художнически талант на рускинята, а на нещо друго... Най-вероятно тя е поредната продажна свиня, като иска да путинярства, да го прави на Красная площадь!
А не да цапа името и творчеството на приказния разказвач...

 
X

Да помогнем на украинските деца!