Кралят на Испания разпусна парламента и насрочи нови избори

OFFNews 03 май 2016 в 13:30 3557 1

Кралят на Испания Фелипе VI издаде декрет, с който разпусна парламента и насрочи нови избори за 26 юни, предава "Асошиейтед Прес".

До безпрецедентния за страната случай се стига вследствие на декемврийския вот. Той вкара във властта четири партии, който не успяха да формират коалиция. 

Крал Фелипе подписа декрета в присъствието на председателя на парламента Патси Лопес след като в полунощ изтече крайния срок за назначаване на ново правителство. 

От 20 декември премиер на страната е Мариано Рахой от Народната партия. Неговата група държи 123 места от общо 350-те в испанския парламент.  Вотът разстрои двупартийния баланс между Народна партия и социалистите като вкара в управлението партиите Подемос и Сиудаданос.

Според конституцията от разпускането на правителството до започване на нови избори трябва да изминат 54 дни. Новият парламент трябва да започне първата си сесия на 21 юли, но няма срок за назначаването на премиер, което означава, че кризата в страната може да продължи още дълго време, пише испанското издание "Спейн репорт".

Социологическите проучвания сочат, че не се очакват големи промени след новите избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови