Крал Салман разпореди проверка след масовата смърт на мюсюлмани край Мека

OFFNews 25 септември 2015 в 08:52 4339 0

Кралят на Саудитска Арабия Салман ибн Абдул Азис разпореди преглед на мерките за сигурността, които са били взети за тазгодишния хадж. Вчера, при един от ритуалите по време на поклонението до светите за мюсюлманите места, в Мина - на 5 км от Мека - в блъсканицата загинаха най-малко 717 души, а 863-ма бяха ранени.

Инцидентът стана в 9 ч. местно време (6 ч. GMT), когато поклонниците вървяха по моста Джамарат в долината Мина. Пететажният мост е дълъг 950 метра и е широк 80 метра. Хилядите мюсюлмани минават по Джамарат, за да участват в най-опасния ритуал на хаджа - Рами ал-джамарат (замеряне на дявола с камъни). Поклонниците трябва да хвърлят 7 камъчета по стели (каменни плочи), символизиращи Сатаната. Стотици хиляди хора хаотично се струпват на ограниченото пространство.

Вчера в поклонението са участвали приблизително 2 млн. души.

Говорител на саудитското вътрешно министерство уточни, че инцидентът е станал, когато две големи групи поклонници дошли от различни посоки и са се сблъскали.

Това е поклонението до светите за мюсюлманите места, взело най-много жертви от 25 години насам, отбелязва Би Би Си.

Кралят обяви, че има нужда "да се подобри нивото на организация и управление на движението" по време на поклонението. Комисия, сформирана от саудитското правителство, започва разследване.

Сред жертвите са хора с "различни националности", казаха от дирекцията за гражданска защита, без да уточнят подробности.

По информация на Би Би Си най-малко трима от тях са индонезийци, има загинали граждани на Нигер

Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей заяви, че правителството на Саудитска Арабия "трябва да приеме огромната отговорност", добавяйки, че "лошото ръководство и неправилните действия" са виновни за случилото се. 95 граждани на Иран са сред загиналите в тълпата.

Папа Франциск изрази своите "чувства на близост" с мюсюлманите по време на служба в катедралата "Св. Патрик" в Ню Йорк. Главата на римокатолическата църква е на посещение в САЩ.

Инцидентът е втората трагедия, която удря Мека през последните две седмици, след като по-рано буря събори кран върху Голямата джамия и уби 109 души.

През 2006 г. по време на хаджа загиват 364 поклонници, през 1997 - 340, 1994 - 270, през 1990 г. - 1426.

Броят на хората, посещаващи хаджа нараства от 57 000 души през 1921 г. до 3.2 млн. души преди една година, по данни на статистическия департамент на Саудитска Арабия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови