Крал Чарлз бе посрещнат на Бранденбургската врата с военни почести

OFFNews 29 март 2023 в 17:51 1685 0

Чарлз Трети

Снимка БТА/АП

За първи път държавен гост бе посрещнат с военни почести на Бранденбургската врата.

Британският крал Чарлз Трети пристигна в Берлин на първото си държавно посещение в чужбина като монарх на Великобритания, предаде ДПА.

На берлинското летище "Бранденбург" Чарлз и съпругата му кралицата консорт Камила бяха посрещнати от германски официални лица. От летището те се отправиха към Бранденбургската врата в центъра на града за церемония по посрещане с военни почести. За пръв път държавен гост ще бъде посрещнат с подобна церемония на този емблематичен за Берлин монумент.

Посещението на Чарлз Трети е част от усилията да се обърне страницата на трудните отношения между Великобритания и Европейския съюз след излизането ѝ от блока, посочва Ройтерс.

Чарлз, който наследи майка си кралица Елизабет на поста британски монарх през септември, трябваше да пътува първо до Франция, но отмени тази част от обиколката заради бурните социални вълнения, свързани с новия закон за пенсиите на президента Еманюел Макрон. Френският държавен глава предложи посещението да се пренасочи за лятото.

По време на тридневното си посещение в германската столица Берлин, източната провинция Бранденбург и северния пристанищен град Хамбург Чарлз ще засегне въпроси, като устойчивостта и кризата в Украйна, съобщават от Бъкингамския дворец.

Самолетът му ще бъде ескортиран до Берлин от изтребители в знак на уважение, заяви пилотът преди излитането в сряда.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, който организира държавен прием за кралската двойка в четвъртък в президентския дворец "Шлос Белвю", определи като важен "европейски жест", че Чарлз е избрал Франция и Германия за първото си държавно посещение още преди коронацията си през май.

"На него и на всички британци искам да кажа, че ние в Германия, в Европа, желаем близки и приятелски отношения с Обединеното кралство дори и след Брекзит", каза той във видеопослание преди пътуването.

Заради интереса на Чарлз към екологичните каузи един от първите му ангажименти в Берлин ще бъде форум за устойчиво развитие, на който ще се срещне с министрите на външните работи и на икономиката на Германия, които са от партията на Зелените - младши партньор в тристранната коалиция на страната.

Там той ще се срещне и с бизнес лидери, учени и представители на гражданското общество, за да обсъдят въпроси от възобновяемите енергийни източници до декарбонизацията на промишлеността, посочват още от Бъкингамския дворец.

Утре Чарлз ще направи обръщение към долната камара на германския парламент, Бундестага - към който за последен път се обърна през 2020 г. като принц на Уелс - и ще се срещне с представители на украинската общност, която намери убежище в Германия от войната.

По-късно през деня той ще се срещне с представители на съвместна германско-британска военна част за демонстрация на техните амфибии за изграждане на мостове в Бранденбург.

В петък монархът ще посети църква в Хамбург, разрушена от съюзническите бомбардировки през Втората световна война, и ще се срещне с представители на фирми, внедряващи зелени технологии в пристанището.

Щайнмайер заяви, че е отправил поканата си към Чарлз, който е пътувал до Германия повече от 40 пъти, по време на погребението на майка му през септември м.г. Британското правителство обаче взема окончателните решения за подобни държавни посещения, които са част от използването на "меката сила" на монархията. "В този смисъл пътуването е ясен знак за стремежа на британския министър-председател Риши Сунак да възстанови отношенията си с Европа", отбеляза Ананд Менон, директор на академичния мозъчен тръст "Великобритания в променяща се Европа".

Но всяко затопляне на отношенията с Европа, предизвикано от посещението, може бързо да се охлади, ако се изострят други въпроси след Брекзит. Сред тях е и ако усилията не доведат до повторното приемане на Великобритания в програмата "Хоризонт" - ключовата програма на ЕС за финансиране на научни изследвания и иновации с бюджет от 95,5 млрд. евро, коментира Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че по време на петото си и последно държавно посещение в Германия през 2015 г. кралица Елизабет бе призовала Европа да се предпази от разделение на континента в момент, когато Великобритания се опитваше да предоговори позицията си в ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови