Крайната десница в Италия победи. Какво ще промени това?

OFFNews 26 септември 2022 в 17:05 2654 0

Малони

Снимка БТА

Джорджа Мелони триумфира.

Парламентарният вот в Италия показа епохална промяна - за първи път в постфашистката история крайната десница идва на власт. Това предизвиква много въпроси - дали третата по големина държава в Европейския съюз ще промени позицията си към подкрепата за Украйна, санкциите срещу Русия и европейското единство в условията на икономическа криза и газовата война на Кремъл?

След обработката на над 95% от гласовете за италианския Сенат на вчерашните избори десноцентристката коалиция събира 44,36%. На изборите за долната Камара на депутатите тази коалиция в състав "Италиански братя", "Лига" и "Напред, Италия!" получава 44,07 на сто, обяви ТАСС.

Германия вече обяви очакванията си Италия да остане "много ценна за Европа", въпреки победата на постфашистката партия на Джорджа Мелони.

"Италия е много ценна страна за Европа, нейните граждани са много ценни за Европа и ние изхождаме от принципа, че това няма да се промени", коментира говорителят на правителството Волфганг Бюхнер, цитиран от Фрас прес и БТА.

Колегата му от германското министерство икономиката и финансите заяви, че Берлин ще продължи да очаква от Рим да спазва европейските бюджетни правила.

Русия не остана по-назад. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че страната му ще приветства всички политически сили в Италия, които са готови за конструктивни отношения с Москва. Той уточни, че резултатите от парламентарните избори в Италия са нейна вътрешна работа и добави, че Русия е готова да приветства политическите сили, които "са способни да излязат от рамките на установилото се основно течение, изпълнено с ненавист към нашата страна, и да проявят по-голям обективизъм и конструктивизъм" към държавата му.

Новото италианско правителство на Джорджа Мелони трябва да "остане единно" с останалите държави от ЕС по въпроса за войната в Украйна и произтичащия от нея енергиен шок, посочи генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Матиас Корман, цитиран от АНСА.

"Очакваме съставянето на новото правителство. Сформира ли се нов кабинет в Италия, с радост ще работим с него по изработването на политически мерки за подобряване на живота на хората", коментира Корман. В сегашния контекст е добре в Европа да има категорична и дългосрочна солидарност", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови