Край на лесните сделки за руски затворници, освободени да се бият в Украйна

OFFNews 04 февруари 2024 в 12:03 11353 3

Бойци от Storm V

Снимка T.ME/KRSOLDATA

Бойци от Storm V, януари 2024 г

Русия освобождава затворници да се бият в Украйна повече от година, като първоначално им предлага помилване и свобода след шест месеца, дори ако са били осъдени за тежко престъпление. Подобни сделки вече са в миналото, пише Би Би Си.

Сега затворниците не получават помилване, а срещат по-тежки условия и вместо да се приберат по-рано, трябва да се бият до края на войната.

"Ако се регистрирате сега, бъдете готови да умрете", пише мъж на име Сергей в чат стая за бивши руски затворници, воюващи в Украйна. Той казва, че от октомври е част от нов тип армейска част с името "Буря V", към която се разпределят затворниците.

"Преди можехте да (се биете) шест месеца. Но сега трябва да издържите до края на войната", пише той.

Когато през лятото на 2022 г. започна масовото набиране на руски затворници, то беше ръководено от Евгений Пригожин, ръководител на частната военна група Вагнер. На затворниците беше предложено чисто досие, пълно помилване и им беше позволено да се приберат у дома след шест месеца на бойното поле.

Преди да загине в самолетна катастрофа през август, Пригожин каза, че почти 50 000 руски затворници са били изпратени на фронтовата линия с такава сделка - подобни цифри бяха цитирани и от правозащитници. Хиляди от тези затворници загинаха, но други, включително десетки осъдени за насилствени престъпления, се върнаха у дома, като някои продължиха да извършват повторно престъпление и дори да убиват. 

Руските военни поеха схемата през февруари 2023 г., като първоначално предлагаха същите стимули като Пригожин.

Но споразумението означаваше, че затворниците, освободени да се бият, могат да се приберат у дома след шест месеца и са в по-привилегировано положение от обикновените войници. Това предизвика недоволство у мобилизираните мъже и техните семейства.

Сега условията са коригирани и балансът е върнат, а новите предложения за стимули са много по-строги.

От съобщения в чат стаи и разговор с бойци и роднини, Би Би Си открива, че войските на Storm V (Буря V) в момента служат по протежение на фронтовата линия, от Запорожие в южната част на Украйна до Бахмут на изток.

Жена от Забайкалския регион в Русия, която пожела да остане анонимна, заяви, че съпругът ѝ е бил вербуван в един от отрядите Storm V в началото на есента на 2023 г. Тя не пожела да разкрие какво престъпление е извършил той, но каза, че е било "сериозно обвинение".

По думите ѝ заедно са взели решението той да се бие в Украйна, вярвайки, че това ще доведе до по-бързото му освобождаване.

„Този ​​февруари щяха да се навършат 15 години от присъдата му. Оставаха му още четири“, каза тя и допълни: "Условията в затвора бяха добри. Можеше да продължи да излежава присъдата си, но това беше единственият начин да го приберем бързо".

Договорът му с руското министерство на отбраната е за една година, а не за шест месеца, както беше за предишни затворници. И когато времето на съпруга ѝ изтече, той няма да получи помилване и няма да може да се прибере веднага, тъй като договорът „ще бъде автоматично удължен“.

Публикации в социалните медии от други руснаци, чиито роднини служат в частите на "Буря V", показват, че те също ще трябва да останат на фронтовата линия до края на това, което Москва нарича своята "специална военна операция".

Затворниците биват предупреждавани за това, когато се регистрират, и следва указ от септември 2022 г. на Владимир Путин, което по същество означава, че когато договорът изтече, той всъщност не може да бъде прекратен и се подновява.

Сега единственият начин затворниците да получат пълно освобождаване е, ако получат държавна награда, станат недееспособни, достигнат максималната възрастова граница или ако самата война приключи.

Вместо помилване, бившите затворници получават условно освобождаване в края на времето им в армията. Това означава, че ако бъдат признати за виновни в извършването на ново престъпление, присъдата им ще отразява и предишните им присъди.

Президентът Путин също вече не участва в личното подписване на помилвания, което означава по-малко нежелани заглавия в медиите за това, че помилва хора, осъдени за убийства и сексуални престъпления.

"Условията са някак си по-добри. Получаваш пълна заплата, като в армията, и всички други придобивки и надбавки", пише един от затворниците.

„Шансове за оцеляване са около 25%. Аз съм щурмовик от пет месеца. От нашия взвод от около 100 души само 38 са все още живи“, казва друг.

Много от войските на Storm V се обучават на полигон само 10 дни, преди да бъдат изпратени в Украйна. Известни са няколко десетки случая на осъдени, които са се озовали на първа линия само след три-пет дни обучение. За сравнение, съветските наборници в Афганистан са преминали до шест месеца обучение преди разполагане им в страната.

От януари 2023 г. руското издание на Би Би Си, уебсайтът Mediazona и екип от доброволци идентифицират имената на руски бойци, убити във войната. Повече от 8000 затворници са загинали, служейки в Украйна, а най-малко 1100 от тях са се сражавали в отрядите Storm V или в подразделения. 

В списъка на включени само онези затворници, чиито присъди са потвърдени с публикувана съдебна присъда. Но не всички присъди са цифровизирани и не всички смъртни случаи са докладвани. В действителност броят на загиналите осъдени се оценява на много повече. Изчисляването на броя на убитите е изключително трудно, особено след като много от тези, които умират.

Много роднини все още издирват бойци, с които са загубили връзка миналото лято.

„Този ​​ад никога няма да свърши. Никога не съм мислила, че ще се радвам само да намеря костите му. Просто да ги погреба“, пише една майка за сина си в чат стая.

В миналото подробностите за затворниците не винаги са били въвеждани във военните бази данни, но това вече не е така - членовете на звената Storm V сега се обработват като военен персонал, а не като доброволци.

Много от оцелелите бойци в Storm V биват взимани в плен. Според видеоклипове военнопленници именно от този отряд са разпитвани от украинската армия.

В едно от видеата мъж казва, че е лежал няколко пъти в затвора от 2014 г. за тежки телесни повреди и кражби. 

През октомври мъжът подписва договор с Министерството на отбраната и отива на фронта от строго охраняван обект. По-късно е заловен и обяснява, че бойците на Storm V често са изпращани на "безсмислени атаки", от които се връщат само няколко души. Пленникът обяснява, че ако откажат да отидат, ги хвърлят в яма в земята и не им дават храна.

Разказът му съвпада с други, включително този на жена от Сибир, която обяснява пред Би Би Си, че съпругът ѝ е разказал същото.

В чат стая Сергей обсъжда съдбата на руски затворници като него, които все още се бият в отрядите Storm V. „Късметът няма да е достатъчен“, пише той, говорейки за шанса си да оцелее на фронтовата линия.

„Вече знам, че няма да успея“, заключва мъжът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

3

KREATOR

04.02 2024 в 16:01

До dolivo:

Руснаците се разпознават по вродената им глупост....според Екатерина Велика.

12078

2

edin slep

04.02 2024 в 15:03

Путин е като Сталин - проклинат го и свои и чужди.

22548

1

dolivo

04.02 2024 в 13:10

Ще ги познаеш не как се държат към теб, а към най-лишените си от права.

Честито, ако не сте разбрали истинското им лице на руските апаратчици...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика