Край! АЕЦ Козлодуй спира вноса на ядрено гориво от Русия

OFFNews 29 май 2024 в 13:15 2249 2

АЕЦ
АЕЦ Козлодуй.

АЕЦ "Козлодуй" ще прекрати договора с Русия за доставката на ядрено гориво. Това обяви изпълнителният директор на компанията Валентин Николов. Наличното руско гориво ще се използва за резерв.

Малко след 14.30 часа вчера е поставена последната от първите 43 касети с ядрено гориво от "Уестингхаус" в Блок 5 на АЕЦ "Козлодуй". Очаква се блокът да бъде пуснат в експлоатация отново на 9 юни. Директорът на АЕЦ "Козлодуй" коментира, че цената на американското гориво е сходна с тази на руското гориво.

Междувременно продължават и преговорите с френската Фраматом за ядреното гориво за 6-и блок.

"Ние в 4-годишния период трябва да завършим диверсификацията, която е толкова необходима на България предвид и геополитическата обстановка. И може би в Източна Европа, знаете, Югоизточна Европа, ние сме първата централа, която стартира преди 50 години, сега също ще бъдем първата, която ще имаме изцяло диверсифицирано гориво в нашата централа", посочи Валентин Николов, изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй".

"Днес присъстваме на един исторически момент. Исторически по своята същност, тъй като в 50-годишната история на АЕЦ "Козлодуй", за първи път централата ще работи с алтернативно гориво", изтъкна Владимир Малинов,  служебен министър на енергетиката.

Служебният енергиен министър Владимир Малинов заяви, че е преговарял с Американската експортно импортна банка, която се е съгласила да финансира изцяло доставката на американските съоръжения за 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй", както и 40% от българското участие в проекта на новите мощности.

"Диверсификацията на ядреното гориво в България е първа крачка за диверсификация. Стъпката беше предприета от няколко правителства. Поздравявам ви за вашата визия. Вярвам, че България ще стане енергиен хъб, след като диверсифицира източниците си на гориво", заяви Кенет Мертен - посланик на Съединените щати в България.

"Какво по-хубаво от това, което се случва днес? Наистина това е вече завършен първи етап на реална диверсификация на ядрено горивния процес. Това не са просто едни 43 касети, които са доставени и вече вложени от "Уестинхаус". Това е наистина начало на отделяне на България от почти пълната зависимост от Русия. 95%, ако не се лъжа, беше зависимостта от Русия и въобще към всякакви енергоизточници. И, без да политизирам, ще кажа, че винаги е добре човек да има избор", каза служебният премиер Димитър Главчев, цитиран от БНТ.

Главчев коментира още, че днес Министерски съвет ще реши как да запълни средствата във Фонда за гарантиране на енергийната сигурност, така че да не се допуска голямо повишение на цената на тока.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    2550

    2

    alfakentavur

    29.05 2024 в 13:33

    Ха! Да не би да може АЕЦ-ът да работи и с неруско гориво?
    Наистина ли? Вярно ли? Сигурне ли сте? Ама не може да не може. Как така? Айде бе! Леле! Уау, както казват много рашистки тролчета...

    145

    1

    Джендо Джедев

    29.05 2024 в 13:25

    А американците спряха вноса на обогатен уран от Рашка. Екстра!
     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх