Косово е категорично против сръбската идея за Балкански Шенген

OFFNews 28 септември 2019 в 20:03 4670 2

Едита Тахири

Снимка БГНЕС

Косово се обявява категорично против идеята на Сърбия за „балкански Шенген“.

Бившият главен преговарящ със Сърбия Едита Тахири заяви пред местната телевизия „Ора нюз“, че предложението на Белград трябва да се разглежда като неоюгославска тенденция, която ще навреди на Балканите и цяла Европа.

Тя смята, че Балканите не се интересуват и не трябва да се интересуват от обединение и отваряне на границите помежду си, а към Европейския съюз.

„Тази идея не е нова. Това е неоюгославска тенденция и с нея не трябва да се прибързва. И Албания не трябва да бърза с нея, доколкото съм чула вече е предприела някакви стъпки. С този въпрос ЕС иска да си купи индулгенция, защото е изоставил Западните Балкани и не е бил в състояние да ги присъедини. Балканският Шенген ще бъде стратегическа грешка, която ще има последици както за Балканите, така и за Европа“, каза Тахири.

Сръбският президент Александър Вучич по време на срещата си с премиерите на Македония и Албания Зоран Заев и Еди Рама обсъди „отстраняването на пречките пред бизнеса и свободното движение на хора, стоки и услуги на Балканите“.

В действителност Сърбия под маската на икономическо сътрудничество се опитва да възстанови позициите си в региона като хегемон, които бяха загубени в резултат на кървавите войни в бивша Югославия през 90-те години на миналия век.

От 2017 г. Сърбия води настъпателна външна политика на Балканите. За това свидетелстват многобройните изказвания на президента Александър Вучич и неговия външен министър Ивица Дачич, близък съратник на покойния диктатор Слободан Милошевич. Първоначално Белград искаше да лансира идеята за митнически съюз и общ пазар в рамките на бивша Югославия. Също така Сърбия, която не е член на Европейския съюз и има големи проблеми да изпълни условията за едно подобно членство, си позволява да дава обещания как ще помогне за европейската перспектива на Македония и Албания.

Осъществяването на идеята за Балкански Шенген фактически ще възстанови икономически Югославия, по-точно Сърбия, ще закрепи нейната доминация в Западните Балкани. Това на свой ред ще даде сили на Белград да продължи с арогантното си поведение към своите близки съседи, от които е откъснала територия и население по време на големите войни от първата половина на ХХ век. Реализацията на сръбската идея е опасна за всички балкански и европейски държави, защото иска да възроди една мини Югославска империя, този път на икономическа основа, която беше отречена от историята и загина, причинявайки мъка и страдание на милиони хора на нашия полуостров. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11948

2

зора

09.11 2019 в 19:26

И защо да няма икономическо сътрудничество и отпадане на мита и свободно движение на Балканите. Кому е необходимо ново разделение? Нечестна е позицията на г-жата по този въпрос. Не може Европа, от една страна, да казва "чиба" на тези държави, а от друга, ревниво да не допуска тяхното икономическо сътрудничество и евентуален възход. Ама Сърбия щяла да надделее? Е, и? Германия и Франция, които водят (и ръководят) Европа, трябва ли ние останалите да ги гледаме подозрително? Нека просперират, те са локомотива и няма начин и нас - вагончетата , да не повлечат след себе си. Ползата ще е за всички, няма място за ревност. Тия, от върхушката на ЕС, трябва да се запишат в Атака- да ни делят, противопоставят и накрая всички под капата на Путин, от много хитруване...

4821

1

Марто

29.09 2019 в 10:58

Косово е поредната терористична организация на САЩ и първата в Европа, която получава статут на държава.