Космонавтите не можаха сами да излязат от кораба си след 340 дни полет

OFFNews 02 март 2016 в 11:25 4961 6

Кели и Корниенко
Михаил Корниенко (вляво) и Скот Кели не можаха да докажат, че полет до Марс е по физическите възможности на човека

Участниците в 11-месечната експедиция на Международната космическа станция руският космонавт Михаил Корниенко и американският астронавт Скот Кели не можаха да напуснат самостоятелно спускаемия апарат на кораба Съюз ТМА-18М след приземяването му, предаде ТАСС като се позова на Центъра за управление на полети. 

Според предварителния план Кели и Корниенко трябваше да напуснат самостоятелно капсулата, имитирайки по този начин кацане на Марс, където няма да ги очакват спасителни екипи. Наложило се е евакуационната служба да помогне на двамата. 

Първи е бил изваден третият космонавт - командирът на кораба Сергей Волков, след това астронавт Кели, последен е напуснал Корниенко.

Спускаемият апарат се приземи днес в 7.29 часа московско време на 17 километра от разчетната точка - на 147 км от казахстанския град Джезказган. Предстои тримата космонавти да преминат медицински прегледи, след което Кели ще отлети за САЩ. Те прекараха в космоса 340 денонощия. 

Рекордът на за най-дълго пребиваване в безтегловност бе поставен през 1995 година, когато космонавтът Валерий Поляков прекара 437 денонощия в орбита. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!