Косатки потопиха яхта в Гибралтарския проток

OFFNews 12 ноември 2023 в 21:37 4508 0

косатка

Снимка iStock

Косатка

Косатки атакуваха яхта в продължение на 45 минути и я потопиха в Гибралтарския проток. Яхтата е собственост на полска круизна компания, съобщи БГНЕС.

От продължителната атака плавателния съд е пострадал непоправимо. Въпреки усилията на капитана, на екипажа, екипа за търсене и спасяване и на Кралския марокански флот да я довлекат до пристанище, тя е потънала близо до мароканското пристанище Танжер-Мед. Членовете на екипажа не са пострадали.

Полската яхта стана четвъртият плавателен съд, потопен от косатки за последните три години. От 2020 г. изследователите са регистрирали стотици атаки на китове срещу кораби в Гибралтарския проток.

В момента учените не могат да назоват точната причина за агресията на косатките. Според една от хипотезите косатката, наречена Бялата Гладис, е била ранена по време на среща с яхта през 2020 г. След това тя и роднините ѝ започнали да възприемат като заплаха всички кораби с определен размер.

Други учени са склонни да смятат, че косатките просто се забавляват, повреждайки плавателните съдове.

По-рано беше съобщено, че 55-годишен сърфист от Австралия се блъсна в кит и едва не се удави. Мъжът каза, че животното се е хванало за кабела, който е бил прикрепен към крака му, така че няколко секунди не е могъл да се издигне на повърхността.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!