Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Коренни жители на Перу взеха за заложници 70 чуждестранни туристи

OFFNews 04 ноември 2022 в 18:12 4471 0

река

Снимка Би Би Си

Коренното население иска властите да обърнат внимание на екологичните проблеми.

Коренни жители на Перу са взели за заложници няколко десетки пътници на лодки за развлечение, които обикновено возят туристи от чужбина, съобщава Би Би Си, като се позовава на няколко перуански медии.

Според перуанската информационна агенция RPP Noticias похитителите, които са представители на местното население от района Ураринас в провинция Лорето, са заявили, че се опитват да привлекат вниманието към бездействието на властите на страната за борба с петролния разлив в реката.

В докладите се посочва, че общият брой на заловените пътници на лодката е 70, сред тях граждани на Великобритания, Испания, САЩ, Франция и Швейцария, а вероятно и на други държави.

Сред заложниците има поне едно бебе и една бременна жена, както и няколко души с различна степен на инвалидност, съобщават местните медии.

Членовете на протестната група твърдят, че една жена и две деца от коренното население са загинали поради изтичане на нефт от тръбопровод в река Кунинико в района.

Активистите съобщават на местните медии, че планират да задържат заловените туристи за около седмица.

Перуанските власти са изпратени в района, за да се опитат да разрешат ситуацията.

"Колкото по-скоро ги чуем, толкова по-скоро ще ни пуснат", пише една от туристките, взети за заложници, във фейсбук. - Помогнете ми да споделя информацията, че физически сме добре. Помогнете ми да им помогна да бъдат чути."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews