Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Конвоят на свободата се разраства: Франция се присъедини към Канада и Нова Зеландия

Блокадата на шофьорите на камиони в Канада попречила на заводите на Ford и Toyota, в Нова Зеландия се стигна до сблъсъци с полицията

OFFNews 10 февруари 2022 в 09:20 3418 1

Снимка Getty Images

Уелингтън, Нова Зеландия, 10 февруари. Протестиращ държи плакат по време на протеста край парламента срещу ваксинациите срещу COVID-19.

"Конвоят на свободата" се разраства. Протестът на шофьорите на камиони заради задължителната ваксинация в Канада вдъхнови не само блокада в Нова Зеланвия, а и във Франция.

Автомобилният бизнес в Канада вече дава сигнали, че блокадите пречат на работата му. В Нова Зеландия пък се стигна до сблъсъци. Шествия тръгват и във Франция.

Канада

"Форд" и "Тойота" съобщиха, че блокадата на шофьорите на камиони в Канада срещу COVID мерките са нарушили работата на заводите им там, съобщава БТА.

"Тойота" не очаква автомобилните ù заводи в Онтарио да произведат нито една кола до края на седмицата заради проблеми със снабдяването, предаде Ройтерс. "Форд" посочи, че блокадите са принудили завод на компанията да затвори, и предупреди, че протестите може да имат сериозни последици за северноамриканската автомобилна индустрия.

Блокадите на протестиращи шофьори срещу задължителната ваксинация и противоепидемичните мерки съсипват икономиката на страната и са неприемливи, изтъкна и канадският премиер Джъстин Трюдо, цитиран от "Дарик".

Протестите на шофьорите продължават вече две седмици, а заради блокадите от няколко дни са парализирани основни търговски пътища. Блокиран е и най-натовареният международен сухоземен граничен пункт в Северна Америка.

„Не можете да спрете пандемията с блокади. Не можете да прекратите пандемията с указ. Не можете да прекратите пандемията със законодателство. Трябва да сложите край на пандемията като разчитате на науката, чрез мерки за обществено здраве и чрез ваксинация. Точно върху това се фокусирахме през последните две години. И дори, когато канадците са уморени и нетърпеливи това да приключи, ние ще продължим да бъдем там, за да ги подкрепяме през това и да се уверим, че правим всичко необходимо, за да сложим край на тази пандемия”, каза Трюдо.

Нова Зеландия

Протестиращите шофьори на камиони в Канада вдъхновиха протести и в Нова Зеландия. Днес е имало сблъсъци между полицията и протестиращи срещу ваксинацията на територията на новозеландския парламент. Над 50 души са арестувани, след като на около 150-те демонстранти, които направиха лагер край законодателния орган, е било наредено да се преместят, предаде АФП. Полицията се задействала рано в четвъртък, след като първите два дни от акцията не предприема мерки срещу протестиращите.

Отговорът на демонстрантите е бил придружен от маорска хака, а полицаите бяха удряни насред викове „това не е демокрация“ и „засрамете се“.

Протестът започна във вторник, вдъхновен от т.нар. Конвой на свободата в Канада, като стотици камиони и кемпери нахлуха на улиците в центъра на Уелингтън. Много от превозните средства напуснаха след ден, но ядро от активисти заплаши, че ще остане „колкото е нужно“.

Франция

Във Франция също организираха "Конвой на свободата". По примера на тираджиите в Канада, шофьори се събраха в няколко града и тръгнаха към Париж. Много от тях вееха канадски знамена.

Планът им е да протестират в столицата срещу ваксинационните сертификати и забраните неимунизирани да посещават определени обществени места. След това конвоят би трябвало да продължи към Брюксел, за протест пред европейските институции. Около 200 шофьори тръгнаха от Ница. Няколкостотин се събраха и край границата с Испания в град Перпинян.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews