Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Конгресът на САЩ забрани на Пентагона да търгува с военна техника с Русия

САЩ ще похарчи 578 млрд. долара за отбрана до края на септември

OFFNews 09 март 2017 в 12:02 3319 3

Конгресът на САЩ прие военния бюджет на страната за 2017 г., като сред пунктовете на документа е и забрана за Пентагона да си сътрудничи с Рособоронекспорт - единственият държавен посредник на Русия за внос и износ на оръжия и военна техника, съобщи РИА Новости. 

Според документа бюджетът на САЩ за отбрана е в размер на 578 млрд. долара, като тези средства ще бъдат похарчени до края на септември 2017 г.

Ограниченията за търгуване с военна техника с Русия ще действат, докато Рособоронекспорт не спре доставките на оръжия за сирийското правителство и докато руските въоръжени сили не напуснат Крим, се казва още в документа. 

Проектобюджетът е одобрен от 371 членове на Конгреса, а 48 са гласували "против". 

От Рособоронекспорт обявиха, че решението на Конгреса няма да окаже влияние на работата му. Оттам са категорични, че забраната на практика вече съществува. 

Американският военен министър има право да игнорира решението на Конгреса, като за целта трябва да се консултира с държавния секретар на САЩ и директора на разузнаването. 

САЩ включи Рособоронекспорт в черен списък през септември 2015 г., като забрани търговията с компанията. През юли миналата година забраната беше частично вдигната, като търговията стана позволена, ако сделката бъде одобрена от държавния секретар. 

Рособоронекспорт посочва, че пълната забрана за търговия със САЩ няма да я остави без партньори, тъй като един от основните ѝ клиенти може да станат Обединените арабски емирства, а по този повод вече има подписано и споразумение. Продължават и договорите с Турция, като Анкара била много заинтересувана от най-новите зенитни ракетни системи С-400 "Триумф", посочват от руската компания. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

3

SC

09.03 2017 в 18:33

Ъм... „Мачкай, Дони“?

15614

1

OTBPAT

09.03 2017 в 12:29

CoCom?
 
X

Да помогнем на украинските деца!